Izlet v Kanado

Formula 1 se ta vikend pred dolgim vročim evropskim poletjem za en vikend odpravlja na otoček Notre Dame sredi Montreala.

Sedma letošnja dirka, dirka za VN Kanade, bo potekala na eni bolj posebnih stez. Na 4,3 kilometra dolgem dirkališču, sestavljenem iz dolgih ravnin in nekaj zelo počasnih ovinkov, bodo glavno vlogo spet igrale gume in zavore. Tako kot na procesiji pred 14 dnevi v Monaku bo Pirelli tudi sem pripeljal tri najmehkejše različice gum, hiper, ultra in super mehke.

Renault in Honda za dirko obljubljata izboljšan motor, s katerim bosta oba proizvajalca skušala malce nadoknaditi razliko za Ferrarijem in Mercedesom. Slednji dve tovarniški ekipi sta tudi glavni favorit te dirke. Na prvih šestih dirkah so po dvakrat zmagali Vettel, Hamilton in Ricciardo iz ekip Ferrari, Mercedes in Red Bull. Aktualni svetovni prvak Lewis Hamilton v Montreal francosko govoroče province Montreal prihaja kot vodilni.

Dirkališče ima še eno znamenitost – zid prvakov. Stena na začetku ciljne ravnine skoraj vsako leto pobere katerega od dirkačev, svoje slavno ime pa je dobila 1999, ko so vanjo prileteli kar trije svetovni prvaki, Jacques Villeneuve, Damon Hill in Michael Schumacher. Dirkališče, ki nosi ime po Gillesu Villeneuvu, je bilo srečni kraj prve zmage šestih dirkačev, med njimi tudi Lewisa Hamiltona in Daniela Ricciarda, 2001 pa sta tu zgodovinsko prvo dvojno zmago dosegla brata Schumacher, Ralf pred Michaelom in to ponovila še enkrat čez dve leti.