Lewis Hamilton – vse o zmagovalcu

Dirkači formule 1 so že v nizkem štartu, tudi največji zvezdnik med njimi Lewis Hamilton. Sredi marca se namreč začne nova sezona tega najhitrejšega športa, dirke in kvalifikacije pa bomo tudi letos prenašali na TV3.

Vozniki formule ena imajo vsekakor zvezdniški status. In med tistimi, ki izstopa, je zagotovo Lewis Hamilton. Samozavesti, ki je verjetno ena od poglavitnih lastnosti vsakega dirkača, mu nikoli ni manjkalo. Pri desetih letih je  leta 1995 med podelitvijo nekih nagrad odločno odkorakal do prvega moža moštva McLaren Rona Dennisa, ga prosil za podpis in dejal: »Živjo, sem Lewis Hamilton. Zmagal sem na britanskem prvenstvu in nekoč bi rad dirkal v vaših avtomobilih.« Dennis v mu je v njegovo knjigo za zbiranje podpisov napisal: »Pokliči me čez devet let in bova takrat nekaj pogruntala.«

V Stevenagu rojeni Lewis, ki zdaj sicer dirka za Mercedes, je tako dobil vplivnega pokrovitelja in čez 13 let so se njegove želje uresničile. Še več, tako kot njegov vzornik Ayrton Senna je osvojil naslov prvaka formule ena in to za zdaj kar petkrat. Seveda se vse skupaj ni zgodilo čez noč, saj se je moral prebiti po nižjih stopnjah motorističnega športa.

Vse se je pravzaprav začelo z avtomobili na daljinsko vodenje. Lewisov oče Anthony mu je prvega kupil pri šestih letih in kaj kmalu je kot za stavo zmagoval na različnih tekmovanjih, na katerih je premagoval celo odrasle.

Za nekoga, ki ni imel ravno rožnatega otroštva, je bilo to zelo pomembno. Mama Carmen, ki je belka, oče Anthony pa je temnopolt – sam se ima za temnopoltega, večkrat poudari – sta se razšla, ko je imel dve leti. Do dvanajstega leta je živel z mamo in polsestrama, po tem pa z očetom, mačeho Lindo in polbratom  Nicolasom, ki je prav tako poklicni dirkač, čeprav ima cerebralno paralizo. Večkrat pove, da bi bil nogometaš ali igralec kriketa, če se mu ne bi uspelo prebiti med elito formule ena – tako nogomet in kriket je uspešno igral za šolska moštva -, obvlada pa celo karate, ki ga je začel vaditi pri petih letih, da bi se ubranil pred nasilneži.

Od avtomobilov na daljinsko vodenje je presedlal na karting, pri 13-tih kot najmlajši v zgodovini postal del McLarnovega podporno-razvojnega programa in samo vprašanje let in izkušenj je bilo, kdaj bo pritisnil na plin v formuli ena.

Kjer se je moral na začetku ponovno soočiti z nesramneži, zbadljivci, bolje rečeno rasisti. Na poskusnih dirkah formule ena v Španiji si je namreč več španskih gledalcev pobarvalo obraz črno, nosilo črne lasulje in majice z napisom Hamiltonova družina. Delno je bilo to početje povezano s tem, da ga špansko občinstvo ni maralo zaradi rivalstva z nekdanjim članom ekipe, Špancem Fernandom Alonsom. Predstavniki formule ena so španske oblasti ostro obsodile zaradi tega in začele kampanjo Tekma proti rasizmu. Na tekmah morda tega res potem ni bilo več videti, je pa neka španska oglaševalska agencija oblikovala spletno stran Počite gumo Hamiltonu, na kateri so obiskovalci lahko polagali žeblje na Lewisovo virtualno stezo in tako povzročili, da je zapeljal z nje. Med številnimi komentarji na strani je bilo tudi rasističnih. Sam Alonso pa je tako početje javno obsodil.

Čednega Lewisa, ki živi v Monako, ima pa še stanovanje v New Yorku in posestvo v Koloradu, na katerega bi se rad preselil po upokojitvi, obletavajo tudi zvezdnice. Vrsto let je imel razmerje z Nicole Scherzinger, pevko in plesalko, nekoč članico ameriške skupine Pussycat Dolls. Večkrat sta se sicer razšla in vmes pobotala, ampak zdaj kaže, da je romance resnično konec.

Lewis ima rad tudi glasbo (igra kitaro), umetnost (predvsem Andyja Warhola) in je vegan. Kot se za vsakega zvezdnika spodobi, ima kolekcijo oblačil in – jasno – zasebno letalo.

Kako se bo Hamilton odrezal v novi sezoni, lahko spremljate na TV3, ki že tretje leto prenaša kvalifikacije in dirke, ljubitelji hitrosti pa lahko na tej televiziji spremljajo tudi dirke nižjih kategorij.