Med gorskimi vršaci in pašniki

Prihaja nam najbližja dirka F1 – ta vikend bo najhitrejši šport na štirih kolesih gostoval v Spielbergu v Avstriji v dolini reke Mure. Letos bo na dirkališču Red Bull Ring že 30. dirka. Steza je prvo dirko gostila leta 1970 in potem 1987 za deset let izginila s koledarja F1.

Ponovna vrnitev med 1997 in 2003 je prinesla skrajšano stezo in se še enkrat več poslovila s koledarja leta 2003. Dokončno je prenovljeni objekt pod orkiljem proizvajalca energijskih pijač svoje mesto dobil 2014 in na štirih dosedanjih dirkah so zmagali Mercedesovi dirkači, dvakrat Rosberg, po enkrat pa Hamilton in Bottas.

Letošnja VN Avstrije je druga v seriji treh zaporednih dirk (po Franciji in pred Veliko Britanijo), kar je prvič v zgodovini F1. Na prejšnji dirki minuli vikend v Franciji je zmagal Lewis Hamilton pred Maxom Verstappnom in Kimijem Raikkonenom, medtem ko je Sebastian Vettel, ki je dirkališče Paul Ricard prišel kot vodilni v prvenstvu, po napaki na štartu pa je padel na začelje in se prebijal iz ozadja. S petim mestom v Avstrijo prihaja s 14 točkami zaostanka za Hamiltonom.