V Monaku se bodo dirkači poklonili legendarnemu Nikiju Laudi

Ta konec tedna bo karavana formule 1 v Monaku, kjer se obeta napeta dirka, pa tudi poklon legendarnemu Nikiju Laudi, ki je ta ponedeljek za vedno zaspal. Naše komentatorje, ki bodo ta konec tedna na TV3 pridno spremljali kvalifikacije in dirko za VN Monaka in dirko v formuli 2, je odhod lgendarnega dirkača močno prizadel …

“Z Nikijem sem se pogovarjal enkrat, na dogodku ki ni bil vezan na dirkanje. Vedno je znal biti jasen, skoraj odrezav, ampak hkrati je imel tudi zelo dober smisel za humor - če si ga le uspel doumeti. Njegovo dirkanje je bilo pred časi, ko sem redno spremljal F1, ampak seveda je velik pečat na F1 pustil tudi, ko je prenehal dirkati in je deloval v moštvih kot svetovalec. Brez njegovih komentarjev novinarjem oziroma v TV prenosih nemških in anlgeških televizij bo Formula 1 veliko revnejša,” pravi Dušan Lukič, komentator formule 1 na TV3.

Tudi drugi komentator F1 Andraž Zupančič je Nikija poznal osebno. “Bil je človek, ki je znal svoje mnenje povedati na glas, včasih tudi na bolj grob način. Ampak je imel v večini primerov prav, če pa se je zmotil, je to znal tudi priznati. Vedno je bil dobrodošel sogovornik, ker je s svojimi izjavami in nekonvencionalnostjo znal poskrbeti, da smo imeli novinarji vedno dovolj materiala. Nikoli ni deloval vzvišeno, ne glede na to koga je imel na drugi strani mikrofona. Si pa predstavljam, da ni bilo lahko delati z njim, ker je bil neumoren perfekcionist, in tudi zelo realen človek. Ker je znal povedati vsem okoli sebe kaj si misli o njih. Neposredno, brez olepšav. Čeprav je zase dejal, da je globoko v sebi vsak dirkač, in tudi on, "arogantno teslo". In da moraš tak biti če želiš uspeti. Tudi zaradi takega pristopa se je vrnil po hudi poškodbi na sam vrh F1.”

Redaktor formule 1 na TV3 in komentator formule 2 Andrej Zadravec pravi, da je bil Niki Lauda fenomen. “Brezkompromisen, delaven in natančen v tistem, kar je počel. Ko so vsi mislili, da ne bo preživel, se je vrnil in osvojil še dva naslova svetovnega prvaka. Njegovo življenje je zaznamovalo precej bojev na stezi, a najbolj zanimiv je bil tisti s Jamesom Huntom, ki je predstavljen tudi v filmu Rush iz 2013. Nujno vse zvočnike na glas in akcija, poglejte si ga še danes. V Monaku se mu bodo zagotovo priklonili z minuto molka vsi, ki bodo tam prisotni, saj je bil velik mož in borec.”

Dirka v Monaku bo tudi sicer zelo napeta, saj se bo predvsem Ferrari trudil, da Mercedesu, ki je do zdaj dobil kar pet dvojnih zmag, prepreči ponovni triumf.

Proste treninge si lahko ogledate v živo na naši spletni strani, sicer pa ne zamudite sobotnih kvalifikacij in nedeljskih dirk. Na sporedu ne bo samo dirka za VN Monaka ob 15. 10, pač pa bomo ob 11.45 predvajali dirko formule 2, ob 14.15 bo na sporedu studijska oddaja s Katarino Jurkovič, ob 15.10 pa bo na sporedu še neposredni prenos dirke F1, ki bo tudi zaradi smrti Nikija Laude gotovo nekaj posebnega.