Hamilton – borec že od malega

Vozniki formule ena imajo vsekakor zvezdniški status. In med tistimi, ki izstopa, je zagotovo Lewis Hamilton.

Vse se je pravzaprav začelo z avtomobili na daljinsko vodenje. Lewisov oče Anthony mu je prvega kupil pri šestih letih in kaj kmalu je kot za stavo zmagoval na različnih tekmovanjih, na katerih je premagoval celo odrasle.

Za nekoga, ki ni imel ravno rožnatega otroštva, je bilo to zelo pomembno. Mama Carmen, ki je belka, oče Anthony pa je temnopolt – sam se ima za temnopoltega, večkrat poudari – sta se razšla, ko je imel dve leti. Do dvanajstega leta je živel z mamo in polsestrama, po tem pa z očetom, mačeho Lindo in polbratom  Nicolasom, ki je prav tako poklicni dirkač, čeprav ima cerebralno paralizo. Večkrat pove, da bi bil nogometaš ali igralec kriketa, če se mu ne bi uspelo prebiti med elito formule ena – tako nogomet in kriket je uspešno igral za šolska moštva -, obvlada pa celo karate, ki ga je začel vaditi pri petih letih, da bi se ubranil pred nasilneži.

Od avtomobilov na daljinsko vodenje je presedlal na karting, pri 13-tih kot najmlajši v zgodovini postal del McLarnovega podporno-razvojnega programa in samo vprašanje let in izkušenj je bilo, kdaj bo pritisnil na plin v formuli ena.

Kjer se je moral na začetku ponovno soočiti z nesramneži, zbadljivci, bolje rečeno rasisti. Na poskusnih dirkah formule ena v Španiji si je namreč več španskih gledalcev pobarvalo obraz črno, nosilo črne lasulje in majice z napisom Hamiltonova družina. Delno je bilo to početje povezano s tem, da ga špansko občinstvo ni maralo zaradi rivalstva z nekdanjim članom ekipe, Špancem Fernandom Alonsom. Predstavniki formule ena so španske oblasti ostro obsodile zaradi tega in začele kampanjo Tekma proti rasizmu. Na tekmah morda tega res potem ni bilo več videti, je pa neka španska oglaševalska agencija oblikovala spletno stran Počite gumo Hamiltonu, na kateri so obiskovalci lahko polagali žeblje na Lewisovo virtualno stezo in tako povzročili, da je zapeljal z nje. Med številnimi komentarji na strani je bilo tudi rasističnih.

Kako se bo Hamilton odrezal na tekmovanju za VN Avstrije lahko vidite ta konec tedna na TV3 – v soboto bo ob 14.55 na sporedu kvalifikacija, v nedeljo, 30. junija, pa ne zamudite neposrednega prenosa dirke ob 15. uri.