Napeto pred prvi dirko formule 1 na TV3

Foto: Saša Kapetanovič / Avto Magazin

Že to nedeljo, 25. marca, bodo ljubitelji formule 1 po triletni odsotnosti spet lahko uživali ob prenosu dirke na domačem televizijskem programu. TV3 je namreč podpisala triletno pogodbo, tako da bomo odslej prenašali vse dirke, od druge dirke dalje pa tudi vse kvalifikacije!

“Glede na to, da v Sloveniji že tri leta ni bilo prenosa formule 1, je skrajni čas, da se je ena slovenska televizija zresnila in bo imela prenose. Super je, da to dela nova televizija, ki se bo lahko pri tem izkazala,” pravi Dušan Lukič, ki bo z Andražem Zupančičem komentiral dogajanje. Začela bosta to nedeljo s prenosom dirke, nato pa seveda komentirala tudi vse kvalifikacije, sicer pa naj bi v nadaljevanju pripravljala tudi studijske oddaje pred in po tekmah. “V načrtu so prenosi treningov, spremljajočih serij, sčasoma pa tudi studio pred in po dirki,” pravi Zupančič.

Nova sezona pa prinaša tudi kup novosti. “Formula 1 se je močno spremenila, saj je Bernie Ecclestone formulo 1 prodal, novi lastnik pa je Liberty Media, ki želi gledalcem ponuditi še več zanimivosti, hkrati pa tudi poceniti tekmovanja, da bi bila bolj dostopno za večje število moštev. To pomeni, da ne bi gledali le dvajset dirkalnikov, ampak več. Po testiranjih se je pokazalo, da zna biti letošnja sezona zelo zanimiva, saj je Ferrari blizu Mercedesu. Tudi bolj šibka in revnejša moštva so zmanjšala razkorak …” pravi Lukič, ki prenose formule 1 pokriva že od samih začetkov, od konca osemdesetih, začetka devetdesetih let, ko je bil še redaktor na nacionalni televiziji. “Tudi Andraž spremlja Formulo 1 že desetletja, več kot desetletje je bil neposredno udeležen na dirkah in se sedaj pokriva novice s tega področja za dnevne časopise. Televizijskih izkušenj imava oba kar precej,” še dodaja Dušan.

Tekme bosta komentatorja komentirala iz studia v Ljubljani. “Ob vsej sodobni tehnologiji ni prenos količine informacij nič slabši, kot če bi bila na dirkališču,” pravi Zupančič.

 

TV3 tudi v HD

 

Ob novici, da je TV3 podpisala pogodbo za prenose formule 1, pa so se pojavila tudi številna vprašanja gledalcev, ali bomo oddajali tudi v HD tehniki. Ponosno lahko povemo, da smo že prej imeli na voljo HD, vendar pa so prav v tem času kabelski operaterji naš HD program uvrstili v svoje sheme. Pri Telemachu tako TV3 najdete na 180. mestu programske sheme.