Od strahu do prijateljstva

Voditeljski ekipi na TV3 se je pred kratkim pridružil Gregor Benčina, ki ob delovnikih vodi kviz Kdor zna, zna.  Gregor pa pred kamere ni prišel preko avdicije, pač pa ga je priporočila njegova najboljša prijateljica Suzana Bajrič, ki na naši televiziji vodi vremensko napoved in druge oddaje.

Grega danes živi nad Koprom, otroštvo pa je - kot Suzana - preživel v Idriji, kjer sta se tudi spoznala Skupaj sta hodila v vrtec, potem pa še v osnovno šolo. Sprva sta si nagajala, z leti pa sta postala najboljša prijatelja. “Nekje sem prebral, da, če si z nekom prijatelj več kot 7 let - potem postaneš družina. Če ta trditev drži, sva s Suzano vsaj "trikrat" družinska člana. Najina skupna pot se je namreč začela med letoma 1996 in 1998, ko sva obiskovala vrtec. Ptički in Čebelice sta bili najini skupini …” pravi Gregor, ki se je Suzane sprva malo bal …

“V športu je prekašala vse fante, sam pa sem bil resnično rojen z dvema levima nogama. Za nameček je bila še močnejša od mene in zelo vešča in močna v karateju. Spominjam se, kako me je v prvem ali drugem razredu spravila v jok, ker mi je vzela učbenik in ga ni hotela vrniti. Sam pa nisem imel dovolj moči,” se smeji ob obujanju spominov. “Z leti sta se najini poti zbližali. V 8. razredu osnovne šole naju je združilo to, da sva postala "upornika". Ko sem se prvič v življenju odločil, da bom namenoma zamudil k prvi uri matematike, srečam pred vhodnimi vrati - 30 min po začetku ure - Suzano. Mislim, da me je takrat vzela pod okrilje. Namreč, fantje odraščamo počasneje in tako mi je pokazala določene vrednote in mi s tem začrtala življenjsko pot. Skupaj sva bila tudi na Gimnaziji Jurija Vege. Ona jo je brez težav končala, sam pa sem imel težave. Vendar me pogreje pri srcu, ko se spomnim na skupinsko učenje - jaz sem ji pomagal z zgodovino, ona pa meni z matematiko in slovenščino. Družilo naju je, da sva se v množici sošolcev počutila osamljeno, ker sva izstopala v življenjskih nazorih, političnih pogledih ter zelo liberalnem duhu, ki ni dopuščal krivice, ksenofobije, homofobije in drugih diskriminaciji. V majhen mestu sva bila večkrat priča prav tem oblikam komunikacije. V temu časa sva se tudi skupaj zabavala in žurala.”

Po končani srednji šoli je Suzana takoj študirala, Gregor pa se je kar nekaj časa iskal in začel delati v trgovini. Kdo ve, kaj bi bilo z njim, če ga ne bi prav Suzana motivirala, da se vpiše na Fakulteto za humanistične študije. “Smer, ki mi jo je z veliko samozavestjo predlagala, ker je po njenih besedah pisana na mojo kožo, se je izkazala za pravilno odločitev. Suzana ima že končan magister, sam pa sem ravno diplomiral. Medijski študiji so bili prava izbira. Suza je imela prav. Redko kdo me pozna tako kot me pozna ona,” je še povedal Gregor, ki je zdaj svoji najboljši prijateljici hvaležen tudi za priporočilo šefu na TV3, saj je vodenje kviza kot nalašč zanj, ko pa ves čas raziskuje zgodovino in ima tudi na splošno rad nove informacije, nova znanja.