Prireditev Slovenska nota v dveh delih na TV3

Ti in naslednjo nedeljo - 21. novembra in 28. novembra - lahko na TV3 gledate prireditev Slovenska nota, glasbeni festival mladih pevcev.

Slovenska nota 2021 je letošnje leto praznovala peto obletnico delovanja. Če so se do sedaj predstavili pevci s priredbami, so se letos predstavili s svojimi lastnimi slovenskimi pesmimi. S tem je Slovenska nota odkrila potencialne bodoče slovenske glasbene zvezde na naši sceni. Na finalnem sklepnem dejanju letošnjega leta se je 18. septembra 2021 v Delavskem domu Hrastnik potegovalo 9 finalistov z izvirnimi pesmimi. Finalisti, ki so se predstavili: Kiki (pesem “Punčka iz papirja”, 2. mesto), Tinkara J. Vrhovnik (pesem “Tam nekje”, 3. mesto), Denis Katančič (pesem “Predaleč”, 4. mesto), Ina Olup (pesem “Samo midva”, 5. mesto), Katja Kos (pesem “Padam”, 6. mesto), Neli Jerot (pesem “Pokaži mi pot”, 7. mesto), Lana Škof (pesem “Tvoj šepet”, 8. mesto) in Primož Vidovič (pesem “Pa vendar, draga”, 9. mesto).

V strokovni komisiji so sodelovali: Maja Keuc Amaya, Raiven, Kristina Oberžan, Gregor Ravnik, Alesh Maatko, Nino Ošlak, Dean Windisch in Irena Vrčkovnik. Vsak član komisije je imel na voljo 50 točk, ki jih je porazdelil po svoji presoji, pri tem pa je podelil eni pesmi maksimalno 25 točk, minimalno pa 1 točko. Strokovna komisija je bila razdeljena na dva dela: v prvem delu komisije so člani (Alesh Maatko, Nino Ošlak, Dean Windisch in Irena Vrčkovnik) podali svoje točke na podlagi poslušanja studijskih posnetkov svojih pesmi; v drugem delu komisije pa so člani (Maja Keuc Amaya, Raiven, Kristina Oberžan in Gregor Ravnik) podali svoje točke na podlagi ocenjevanja tako pesmih samih kot živih izvedb finalnih nastopov.

In kakšen je bil skupen seštevek točk? Na koncu je največ točk na telefonskem glasovanju prejela prav zmagovalka Slovenske note 2021, Pia Katarina Kremžar, za katero je bilo oddanih 251 glasov, kar je pomenilo 92 točk; po mnenju strokovne komisije pa je bila uvrščena na izenačeno peto mesto s Primožem Vidovičem, a je v skupnem seštevku ravno zaradi velikega naskoka na telefonskem glasovanja prepričljivo obdržala prvo mesto. Na drugo mesto se je uvrstila pesem Punčka iz papirja v izvedbi Kiki, ki je v skupnem seštevku prejela 109 točk – Kiki pa je slavila po mnenju strokovne komisijo, ki jo je uvrstila na odlično prvo mesto. Na tretjo mesto pa se je uvrstila pesem Tam nekje v izvedbi Tinkare Jančar Vrhovnik.

Zmagovalka je po zmagi ostala brez besed, saj je bila zmaga zanjo nepričakovana, kot je opisala, saj je po vmesni razglasitvi točk strokovne komisije, kjer je bila na petem mestu, izgubila upanje za prvo mesto in se 'vdala'. A na koncu jo je na odru sredi reflektorjev čakalo prijetno presenečenje – njena pesem je postala najboljša slovenska pesem leta na trgu neuveljavljenih pevk in pevcev. »Obljubim, da bom izdala čim več komadov za vas,« so bile besede Pie ob njeni zmagi, ko je prejela v roke stekleni kipec Slovenske note 2021 od lanskoletne zmagovalke Larise Leva. Pia v svoji pesmi, ki jo je pričela pisati pred nekaj leti, končala pa jo je letos, opisuje, kako se mora vsak človek pobrati s tal ... »Zdaj sem to, kar sem želela, kar sem hotela, veliko truda je bilo,« v svoji pesmi poje Pia Katarina. Za nagrado je dobila možnost sodelovanja in izdaje svoje zmagovalne pesmi pod založbo Menart Records.

Večer so vodili Nejc Ašič, Kaja Čop, Nastja Galič in Sara Praznik. V posebnem šovprogramu, ko s eje čakalo na razglasitev točk komisije in telefonskega, pa so nastopili uspešni finalisti preteklih Slovenskih not, in sicer smo so predstavili svojo novo slovensko glasbo: Nika Čižmek (2017) in Matej Ban z njuno pesmijo 'Samo midva', Laura Pesjak (2020) z njeno pesmijo 'Ob meni', Denis Trap (2019) s pesmijo 'Melodija morja', Maruša Zmrzlak (2018) s svežo pesmijo 'Bife', Samantha Maya (2017) z njeno uspešnico 'Glas', Natalija Cerar (2019) z novo pesmijo 'Minil je čas', Manca Mihelin (2020) s premierno izvedbo svoje nove pesmi 'Življenje' in Larisa Leva (2020) s pesmijo, ki jo je dobila lansko leto za nagrado, 'Le en pogled'.