Reportaže neustrašnega Španca

Na TV3 si vsako sredo ob 17.30 lahko ogledate serijo Reportaže Jona Sistiage. Španski raziskovalni novinar se ne ustraši ničesar, kot pričajo njegove oddaje in filmi, saj se v njih loteva najrazličnejših tem, od krvave trgovine z okli do preprodaje ljudi.

Jon se je pred 53. leti rodil v Španiji. Po diplomi iz novinarstva in doktoratom iz mednarodnih odnosov je poročal s kriznih območij, kot so Ruanda, Severna Irska, Kolumbija, Bližnji vzhod, Kosovo, Afganistan. Včasih se znajde tudi v hudi nevarnosti. Tako so ga na primer 2. aprila 1999 srbske čete skupaj s snemalcem Bernabéjem Domínguezom aretirale, ko sta na meji med Kosovom in Republiko Makedonijo snemala prihod vlaka z begunci. Izpustili so ju čez pet dni. Jon in snemalec José Couso sta poročala tudi o začetku iraške vojne. Tam je preživel celotno fazo bombardiranja in padca diktatorja Sadama Huseina. Kot je zapisal v svoji knjigi Nobena vojna ni enaka drugi (2004), je v napadu ameriških sil na hotel, v katerem so bivali novinarji mednarodnih medijev, umrl njegov prijatelja in sodelavec José Couso. Istega leta je prejel nagrado za novinarstvo Ortega y Gasset.

»Zame sta pri nastajanju dokumentarcev najpomembnejši dve stvari: da predstavim tematiko z različnih strani in predvsem, da dam glavno besedo žrtvam,« pravi Jon. »Ogromno mi pomeni, če jih vidijo ljudje, ki so doživeli travme, o katerih poročam, in mi zaupajo, da sem zadel bistvo, da so dejansko s pomočjo mojega dela ne le podoživeli grozote, ampak jih vsaj deloma premagali, da se je z njimi začelo njihovo zdravljenje, telesno in predvsem duševno.«