S kraljem rock’n’rolla zaključujemo to leto

Že nekaj časa lahko na našem programu vsak konec tedna uživate ob glasbenih dokumentarcih. To soboto ob 20. uri in potem na zadnje nedeljsko popoldne pa boste lahko uživali ob ogledu dokumentarca o kralju rock'n'rolla Elvisu Presleyju.

Elvis Aaron Presley je bil ameriški pevec, glasbenik in igralec. Pogosto velja za najvplivnejšega in najslavnejšega glasbenika 20. stoletja, na splošno pa za kulturno ikono.  Igral je v številnih filmih. Je eden najbolj znanih ljudi 20. stoletja na svetu, imenujejo ga tudi "kralj rokenrola" ali samo "kralj".

Presley se je rodil v mestu Tupelo v zvezni državi Mississippi. Ko je bil star 13 let, se je z družino preselil v Memphis v Tennesseeju. Tam se je leta 1954 začela njegova glasbena kariera. Najprej je začel sodelovati s Samom Phillipsom, ki je bil lastnik založbe Sun Records. Založba RCA Records je z njim sklenila pogodbo, ki jo je uredil polkovnik Tom Parker. Presleyjev prvi singel pri RCA, "Heartbreak Hotel", je izšel januarja 1956. Bil je uspešnica številka ena v ZDA. Po številnih televizijskih nastopih in ploščah, ki so se uvrščale na vrhove lestvic, je postal vodilna osebnost rokenrola. Zaradi svojega energičnega odnosa do glasbe in načina nastopanja je postal hkrati zelo priljubljen in kontroverzen.

Novembra 1956 je debitiral v filmu Love Me Tender. Leta 1958 je bil vpoklican v vojsko. Ko je dve leti pozneje ponovno začel snemati, je ustvaril nekaj svojih najuspešnejših del. V šestdesetih letih je Presley večino svojega časa posvetil snemanju hollywoodskih filmov. Po dolgem sedemletnem premoru od nastopanja v živo se je leta 1968 vrnil na oder. Leta 1973 je Presley nastopil na prvem globalno predvajanem koncertu. Umrl je leta 1977, star 42 let in povsem izmučen zaradi naporov, saj ga je njegov menedžer izkoristil do konca.