Tudi odnosi z javnostmi se spreminjajo

Pred kratkim je predsednik organizacijskega odbora PRO PR konference Danijel Koletić razkril, da bo naslednja, jubilejna 20. konferenca v začetku maja na Plitvicah. To je razveselilo številne strokovnjake za odnose z javnostmi iz balkanske regije, saj je že vnaprej jasno, da bodo spet imeli priložnost poslušati vrhunske predavatelje in navezati stike s kolegi. Da je res tako, smo se v letu 2022 prepričali kar dvakrat. Po dvoletnem premoru zaradi korone je namreč Apriori World s Koletićem na čelu organiziral v enem letu dve konferenci - prvo smo gostili v Sloveniji, v Termah Olimje junija, konec leta pa je bila še 19. konferenca v Sarajevu.

V industriji odnosov z javnostmi sem že 32 let in razmišljal sem, kako povezati strokovnjake, ki se ukvarjajo s tem poklicem, zato sem leta 2003 ustanovil PRO PR konferenco. PRO PR konferenca je edina izobraževalna platforma, ki se osredotoča na teme odnosov z javnostmi. Z vsakim projektom, tudi tem, ki je specifičen, ker se vsako leto odvija v drugi državi, na drugi lokaciji, navdihujemo odnose z javnostmi,” pravi Danijel, ki je veliko ime na tem področju, saj ima za sabo kup velikih projektov, zaradi katerih je ves čas na poti, čeprav se vedno vrača v Maribor k ženi in sinu.

Koletić je med drugim v letu 2022 postal prvi predsednik mreže PRCA (Mednarodnega združenja za odnose z javnostjo in komunikacije, ki ima sedež v Londonu) za jugovzhodno Evropo, zato ne preseneča, da so med konferenco v Sarajevu poskrbeli tudi za bosansko podružnico. Zelo sem ponosen, da že 19 let potujemo po regiji in da smo v Sarajevu uspeli organizirati kar šest različnih panelnov, 11 predavanj, pa še začeli z novo zgodbo. Pred nekaj meseci so me imenovali za predsednika mreže PRCA za JV Evropo. Moja nova misija je torej povezovanje stroke z odnosi z javnostmi. To združenje bo prišlo tudi v Slovenijo, kot smo zdaj ustanovili podružnico v Bosni. Če nismo združeni mi, predstavniki odnosov z javnostjo, če sebe dovolj ne cenimo, kdo nas potem sploh bo?” se sprašuje Danijel, ki je v minulih letih vsekakor že veliko naredil za to področje. Ne samo s svojo agencijo, ampak predvsem s PRO PR konferencami, ki jih strokovnjaki radi redno obiskujejo, saj so vsebinsko resnično zelo bogate. Spustila sem samo tri ali štiri konference, tu sem inventar in upam, da bo tako tudi vnaprej. Ta konferenca je unikum v našem prostoru. Ne samo zaradi vsebine, ampak tudi zaradi organizatorja Danijela Koletića, ki nas vsa leta povezuje. Vsakič sem dobila izjemno koristne nove informacije, pa tudi kup prijateljev,” pravi Lidia Pavlin iz agencije Nicha, ki je v Sarajevu sodelovala tudi v panelu na temo, kaj agencije pričakujejo od strank.

Konferenca traja tri dni, vsak dan so različna predavanja in paneli v angleškem ali srbsko-hrvaškem jeziku, na drugi večer pa je običajno slavnostna podelitev nagrad najboljšim v regiji. V Olimjah so med drugim nagradili našo Ksenijo Benedetti, v Sarajevu pa je Globe Award prejel tudi Sandi Salkič. Ta nagrada je priznanje za vsa leta, kar delam v korporativnem PR. Potrditev, da sem deloval v pravih smernicah. Še posebej sem ponosen, ker jo podeljujejo strokovnjaki na tem področju. Sicer pa sem bil že večkrat na teh konferencah

in bil vsakič deležen res odličnih predavanj. To v stroki potrebujemo, da lahko napredujemo, smo boljši,” je povedal veseli nagrajenec.

Kam se je skrila vsebina?

Ker konference kar dve leti ni bilo, ne preseneča, da so tako junija v Olimjah kot tudi zdaj v Sarajevu večkrat poudarili velike spremembe, ki so se zgodile v tem času. Tudi zaradi korone se je delo v tej panogi zelo spremenilo, veliko pa prispevajo nove tehnologije. Na junijskih predavanjih tako ni manjkalo opozoril o pregorelosti, nasvetov, kako spletne strani bolje izpostaviti v spletnih iskalnikih, slišali smo, kako se približati mladim, ki vsebine iščejo na spletu in ne več tradicionalnih medijih, še posebej zanimivo pa je bilo predavanje predsednika PRCA Francisa Inghama, ki je ob začetku vojne svetoval celo ukrajinskemu predsedniku. Seveda je bila tudi konferenca v Sarajevu vsebinsko močna.Vsak PR-ovec se lahko iz vsakega predavanja nauči kaj novega. Jaz sem se fokusiral na predavanje za javno upravo, saj menim, da je javna uprava v času digitalne transformacije in se je treba naučiti, kakšne so njihove potrebe, da bi lahko bil kot svetovalec še boljši, da bi bil cel sistem čim bolj efektiven. Javni sektor pogosto pozabi, da je servis državljanov, da torej uslužbenci ne sedijo tam zaradi sebe, da ne bi smeli biti zaščiteni kot v brlogu, ampak bi morali biti fleksibilni. Na srečo je Slovenija vodilna država v digitalni transformaciji,” pravi Koletić, ki opaža tudi druge novosti v tem poklicu. Novost so digitalne komunikacije. Pa kako priti do mladih, ki nimajo interesa za skoraj nič in imajo svoj svet. Potrošniške navade se spreminjajo - tudi korona je vse spremenila. Če bi pred korono nekomu pri 55-ih rekli, naj nekaj kupi po spletu, bi vam rekel, da se boji, da mu bodo ukradli podatke s kartice, med korono pa se je spletna prodaja zgodila sama od sebi. Trendi in strateške smernice so usmerjene k temu, kako priti do mladih, ki imajo druge navade, interese. Žal se danes bolj ceni vplivneža kot kirurga, ki rešuje življenje. Mediji dajejo več pozornosti kozmetičnim stvarem kot tistim, ki so dejansko pomembne. Formati so se spremenili. Razen tistih, ki še pri 70-tih dobro vidijo, nihče več ne bere intervjuje na štirih straneh. Če govorimo o tisku ali videu, na družbenih medijih velja: manj je več. Potem pa je vprašanje, kam se je skrila vsebina. Vsebina pa je ključ vsega! Kultura branja ne obstaja več, zato je pomembno vedeti, kakšne generacije prihajajo in kakšna sporočila jim dajemo.”

Bodimo več kot paraziti

Da sporočamo na različne načine, dokazuje tudi izbor lokacije za jubilejni kongres - Plitvice. V novem letu nas čaka repozicioniranje, menjamo barvo, ne bomo več oranžno-plavi, pač pa gremo v zeleno. Za 20 let smo poiskali lokacijo, ki ima zvezo z naravo in se tudi tako pridružujemo globalnim trendom, ki so usmerjeni v varovanje planeta Zemlja. Zavest vsakega posameznika, podjetja, pa tudi javne uprave bi morala biti usmerjena v to, kako ohraniti planet, na katerem živimo. Žal se povsod ne zavedamo tega, saj je na prvem mestu profit. Življenjske navade pa so različne in vsi na planetu živimo kot paraziti. Verjamem, da samo skupaj lahko naredimo več in bomo poskrbeli, da bo planet boljši vsaj v pogledu reciklaže smeti. Nahajamo se v energetski krizi, krizi morale, veliko ljudi je depresivnih, vedno bolj se išče način, da bi delali krajši delovnik. Vse to so komunikacijski elementi v ozadju odnosov z javnostjo. Moj nasvet korporacijam je: če imajo radi svoje ljudi, zaposlene, morajo resno razmišljati o novem sektorju. Ta je ozko povezan s komunikacijami, zahteva pa še druge veščine. Priporočam jim torej osebo, ki bo kreirala srečo zaposlenih. Samo zadovoljen zaposlen je lahko učinkovit uslužbenec! Začenši od tistih, ki delajo na tekočem traku do tistih, ki delajo pomembne menedžerske funkcije. Če lahko nekoga osrečimo, ga osrečimo čez PR kampanjo in darujmo svojo ljubezen. Brez ljubezni ni niti Pr-ja, saj je to zelo stresen poklic in ga moraš imeti rad, da ga opravljaš,” še dodaja mojster svojega poklica Danijel.