Aljuš Pertinač o oddaji Faktor

Oddaja Faktor ima zveste gledalce, ki uživajo ob drugačnem pogledu na najpomembnejše dogodke na politični sceni. Voditelj in urednik oddaje Aljuš Pertinač nam je v pogovoru zaupal, kakšen davek terja oddaja in kako mu je spremenila življenje.

Kako izbirate komentatorje in teme?

Z občutkom. (smeh) Razpored komentiranja po navadi delam ob petkih, za teden dni naprej. Le izjemoma se za kako temo oziroma komentatorsko ekipo dogovorimo bolj v naprej. Stalni komentatorji se praviloma izmenjujejo v enakomernih intervalih, zunanji pa pridejo, ko pristanejo oziroma ko je njihovo stališče do nečesa aktualno. Pri temah pazimo, da ne sledimo črednemu nagonu ostalih medijev, ampak da imamo neko svojo špuro, da odpiramo teme, ki jih drugje morda ni, seveda pa ne moremo tudi mimo aktualnih dogodkov, ki se zgodijo ta hip. Naša prednost je, da gremo v živo štirikrat na teden, da je v sezoni okrog 140 oddaj, kar pomeni, da smo lahko zmeraj aktualni in se lahko vedno znova vračamo na stvari, kjer še nismo povedali vsega.

Vam je ljubše, kadar se s sokomentatorjema strinjate ali kadar ste na različnih bregovih?

Ne boste verjeli, ampak v bistvu mi je vseeno. Najmanj, kar zagotavljamo je, da bo razmerje v oddaji 2:1. Torej, tudi če se bosta oba komentatorja o vsem strinjala, bo voditelj tisti, ki bo »zastopal« nasprotno stališče. S tem zagotavljamo pluralnost mnenj in zanimivost oddaje. Seveda so tudi vprašanja pri katerih je nemogoče biti na različnih bregovih in določen del publike ima raje tovrstne oddaje, spet drugi del pa takrat, ko se krešejo mnenja in se pošteno iskri. Oboji pa nam ostajajo zvesti, kar nam je v čast in potrditev, da smo na pravi poti.

Kako sprejemate drugačno mnenje v oddaji in kako doma, med prijatelji?

Če vprašate mene, super, če vprašate moje bližnje pa mogoče malo manj. (smeh) Trudim se biti toleranten in razumevajoč kar se da. Je pa potrebno vedeti, da človek v zasebnem življenju ni nujno tak, kot je v službi in da je Faktor televizijska oddaja, ne pa posnetek osebnih mnenj voditelja. Včasih ljudje zamenjujejo kar rečemo v oddaji s tistim, kar sam osebno verjamem. Koga to mogoče moti, ampak večina je sposobna ločevati med delom in osebnimi stališči tako da s tem ni prevelikih težav.

Kaj je oddaja Faktor spremenila pri vas? Gotovo ste bolj prepoznavni?

Oddaja Faktor je pri meni spremenila način gledanja na svet. Hočeš nočeš sem sedaj veliko bolj soočen z različnimi, tudi nasprotujočimi si oziroma mnenji, ki mi mogoče niti niso všeč. To se mi zdi pozitivno. Glede prepoznavnosti ni prehudo. Seveda se tudi zgodi, da me prepozna kdo na cesti ali pa da dimnikar, ko pride očistit dimnik pove, da nas redno gleda. (smeh) Vesel sem, da ima oddaja zvesto in široko publiko, nisem pa zaradi tega postal velika javna osebnost, kar se mi zdi tudi prav. Vsak rabi svoj mir in tako kot je fino, da ljudje gledajo televizijo, še posebej našo oddajo, je enako fino, da počnejo tudi celo kopico drugih stvari.