Ingrid tokrat raziskuje Dobrovnik

Voditeljica oddaje Zlati ključi Ingrid Ulaga se je tokrat odpravila skoraj do meje z Madžarsko, na območje, kjer je nekoč bilo Panonsko morje in kjer je danes občina Dobrovnik. V pomurskem in slovenskem merilu sodi med majhne občine. Razprostira se na 31 km2 in ima 1325 prebivalcev, posebna pa je predvsem zaradi čudovite narave, saj je industrializacija tamkajšnje kraje obšla, razvijala pa se je predvsem storitvena dejavnost in kmetijstvo.

Osnovne informacije o občini je Ingrid izvedela od župana Marjana Kardinarja, s katerim sta se srečala pri Bukovniškem jezeru, kjer je tudi Pustolovski park. Največja atrakcija tam je prosti pad z višine 10 metrov, imajo pa tudi zipline in druge zanimivosti, ki navdušujejo obiskovalce. Za najmlajše pa je na voljo Pravljični park, kjer domujejo pravljični liki. Bukovniško jezero je sicer umetno jezero, ki je nastalo z zajezitvijo potoka Bukovnica. V jezeru in okoli njega boste lahko opazili cel kup različnih živali, pa tudi čez 300 zanimivih rastlinskih vrst. V neposredni bližini Bukovniškega jezera pa stoji kapela svetega Vida. Legenda pravi, da ima voda iz izvira energijsko moč in da pomaga do boljšega vida, zato je tudi Ingrid za vsak primer s to vodo umila svoje oči.

V drugi oddaji je Ingrid svoje raziskovanje začela pri Vinski fontani, nato pa se je odpravila v Rokodelkso hišo PANNart, kjer skribijo, da se rokodelske veščine ne bi pozabile. Tam razstavljajo mojstri rokodelstva iz celotnega Prekmurja, saj je tam vsaka rokodelska panoga dobila svoj prostor. Notranjost hiše je opremljena v duhu začetka minulega stoletja, ki se rahlo prepleta s sedanjostjo. še več o zgodovini regije pa je Ingrid izvedela v Etnografskem muzeju, nato pa se je odpravila do Ampelografskega vrta in nazadnje še v Park prijateljstva. 

Med večjimi atrakcijami občine je gotovo Tropski vrt, kjer imajo 400 različnih vrst rastlin, prav posebej pa so ponosni na orhideje, ki jih tudi na veliko izvažajo po svetu. Kako pa izgleda naš svet v primerjavi z drugimi planeti, je Ingrid spoznala na Učni poti Sonce in planetu v Strehovcih, kjer imajo čudovito maketo osončja. Učna pot je opremljena z informacijskimi tablami z letalskim posnetkom okolice, možen pa je tudi ogled z vodnikom. Tudi brez vodnika pa je Ingrid našla cimpračo - tradicionalno panonsko hišo, narejeno iz lesa, blata in slame. Tovrstne hiše so dandanes prava redkost, a tiste, ki so se ohranile, najpogosteje z obnovo, predstavljajo neprecenljivo vrednost v smislu arhitekturne dediščine in ohranitve avtohtone prekmurske hiše. Od tam pa se je Ingrid odpravila na razgledno točko pri vinotoču Urisk, kjer si je še enkrat ogledala čudovito okolico.