Intervju z Jasmino Kandorfer o novi sezoni Klepeta ob kavi

Začela se je 10. sezona oddaje Klepet ob kavi, ki jo spremljate vsak delavnik na TV3. Producentka in voditeljica Jasmina Kandorfer teme o osebni rasti in zdravstvenih izzivih modernega življenja izbira na podlagi lastnih izkušenj ter po navdihu ljudi s katerimi se srečuje na dogodih, sejmih, festivalih, torej iz vsakdanjega življenja. Zaupala nam je, kaj vse bomo lahko videli v prihajajočih mesecih, kateri so novi obrazi in kaj vse lahko pričakujemo. 

Je začeti 10. sezono že rutinsko delo ali je zmeraj na začetku nove sezone drugačne izkušnja?

Jubilejna deseta sezona bi se v popolnem svetu res morala začeti kot po maslu, a je bilo vse prej kot to. Naredili smo ogromno sprememb v reorganizaciji, tudi nekaj novih sodelavk imamo, osveženo uredništvo in seveda tudi nov izgled pogovornega in kuhinjskega dela studia, s katerim smo se letos res precej lovili. 

Kakšna je nova podoba? Od kod navdih zanjo?

Vsako sezono pripravimo nov studio, ker se spodobi (nenapisana tv pravila), a letos je to večji izziv kot smo ga vajeni. Imeli smo koncept pisanega etno sloga z boho pridihom, kjer je bil namen uporabiti veliko pastelnih zemeljskih tonov. A koncept se je v zadnjem trenutku povsem spremenil. Energija se je zamenjala in izbrali smo japandi stil. Barve so intenzivne, vzorec deluje globoko na podzavest in je precej drzna izbira, ampak je naša izbira. Če bo všeč tudi gledalcem pa bomo morali videti. Vsekakor nam je ta velika sprememba omogočala, da bomo v studiju lahko organizirali tudi dogodke za še več oseb in tam izvajali tudi jogo, zvočne kopeli, invokacije meseca, šamanska kolesa in druge programe.

Omenila si osveženo ekipo, kaj točno to pomeni? 

Tudi tukaj so se zgodile spremembe skorajda v zadnjem trenutku. Imamo tri nove obraza v ekipi! Ano, Anino, Anjo, ki so se po imenu lepo združile z našo Anico, ki je z nami že več kot 5 let.

Predvsem se bomo približali sodobnemu gledalcu, ki je tehnološko izjemno napredoval v času korone, tako se ekipa fokusira tudi kako znanje in uporabne vsebine razširiti tudi na e-priročnike, spletne webinarje, pa praktične objave na družabnih omrežjih. 

Kakšne teme lahko pričakujemo v tokratni sezoni? Na komu bo fokus?

Teme od nekdaj, zdaj pa še bolj, usmerjamo v opolnomočenje človeka. To pomeni, da se čimbolj zanaša nase in uvidi kakšno moč ima. Vse preveč smo ljudje obremenjeni s stvarmi, ki jih ne moremo spremeniti in vse premalo vidimo stvari, ki jih lahko! To, kar jemo, kakšne navade imamo, kaj mislimo ... na to se premalo fokusiramo. 

Se bomo pa lotevali tudi konkretno zdravstvenih izzivov, na primer o endometriozi. Ker v nekaj televizijskih minutah nismo mogli povedati vsega, smo na primer pripravili spletno predavanje, do katerega ljudje lahko dostopajo brezplačno, tudi tako da med oddajo s pametnim telefonom skenirajo QR kodo, ki jih pripelje do predavanja. 

S strokovnjaki smo pripravili tudi odličen protokol za diabetike, ki z njim dosežejo vidne rezultate že po 14 dneh. 

Že v septembru in oktobru pa bomo govorili tudi o tem, koliko svobodne volje imamo zares, pa o tem, kako je vredno zaključiti svoj dan kot menih, kako nam lahko pomaga preprosto postenje, v kateri hrani se nahajajo najdražje pomlajevalne sestavine, nadgradili smo najbolj priljubljeno rubriko energije meseca in uvedli novo rubriko biohacking meseca. 

Kaj pa je biohacking? Kdo je biohacker?

Biohacker je oseba, ki na podlagi  biologije človeka in ritma narave optimizira svoje zdravje, počutje in zmožnosti. To ni človek, ki ignorira prve simptome in čaka na resne težave. To je človek preventive, ki krepi svoje telo še preden ga karkoli sploh lahko doleti. Filozofija je preprosta. Če preprečiš manjše zdravstvene izzive, do velikih sploh ne bo prišlo. Če ignoriraš že manjša, pa vemo kam to pelje. V mesečni rubriki tako pogledamo združeno znanje tradicionalnih ved, kako lahko človek v vsakem mesecu s hrano in navadami najbolj ujame ritem narave in spoštuje zakonitosti. Torej organ, ki ga takrat krepimo in podobno. Iskreno ne vem, kako uspešna bo ta rubrika, saj je za marsikoga to znanje povsem nepotrebno, dokler pač ne pride do bolečine in težav. Ampak takrat je za biohacking že malo pozno. Bomo videli, pustimo se presenetiti kako močno si slovenci želijo optimizirati svoje poutje, zmožnosti. Na koncu koncev delamo kar radi, mogoče pa le uvidimo, da bomo zaradi dobrega zdravja lahko delali še bolj 😉 

Si obetamo tudi kakšen nov voditeljski obraz ali kakšne gostujoče iz tujine?

Vsekakor. Že v poletnem času sta se uvajala Sanskriti Kumar in Miha Brlec, morda se pridruži še kak svež voditeljski obraz tekom sezone, vsekakor pa bo kar nekaj gostov iz tujine. Nekateri bodo z nami fizično v studio, z drugimi pa bodo pogovori na daljavo, kar nam znova omogoča napredna tehnologija. Osredotočili smo se na družine in starejše, ki so se odločili živeti izven sistema in z njimi se bomo pogovarjali o tem, zakaj so se za to odločili, kako so to naredili in zelo poznana oseba na off-grid področju, torej življenju izven sistema z najvišjo stopnjo samooskrbe, bo fizično v Sloveniji tudi v novembru. Gostili ga bomo v oddaji in namestili v naši lepi deželi za tri dni, prihaja pa iz Češke s svojimi tremi češko-slovaškimi volkovi. Lahko si predstavljate, da imamo malo izziv kam bi ga lahko nastanili, zato se bom verjetno za te tri dni kar sama izselila iz svoje hiške v naravi, pa šla jaz v hotel. 😉 

Poletje je bilo torej pestro, snemali ste nove vsebine in urejali studio. Vam je kaj žal poletja?

Letos smo z družino hitro pričeli poletno sezno, in sicer že v maju. Tudi doma je poletje lepo, čeprav nas je letos suša precej presenetila. A vendarle, poletje si bomo močno podaljšali, saj naše gledalce oktobra peljem v Egipt, na počitnice za dušo in telo. V Sloveniji bo takrat okrog 13 stopinj, v Egiptu pa bo še vedno zelo poletnih 30. Se že veselimo, obljubim kakšno fotko in poročilo, kako smo se imeli.