Ta teden v Klepetu ob kavi

Nov teden, nove zanimive vsebine v oddaji Klepet ob kavi ...

PONEDELJEK

Pred vsako veliko spremembo se začnejo v državi in svetu dogajati podobni ukrepi – dražitev hrane, vojne, inflacija, poročanje o tem, kako prihaja kriza itd. Obstaja pa še nekaj – posebno zaporedje teh dogodkov. Svoje razmišljanje o velikem resetu je z nami delil svobodni raziskovalec in pisatelj Anton Komat. V nadaljevanju oddaje izveste, kakšno bivališče je Jasmina priskrbela svojim novih domačim živalim, za konec pa z dr. Urško Videmšek o ukrepih za zdravje prostate.

TOREK

Djotiš je povezan z naravnimi ritmi in zakoni življenja ter opisuje 4 življenjske cikle – dharmo, artho, kamo in mokšo. Vsaka od teh faz ima svoje značilnosti, bistveno pa je, da jih znamo prepoznati in z njimi ustrezno manevrirati. Kako to narediti, bo pojasnila Tina Orel. V nadaljevanju oddaje pa še nekaj temeljnih izhodišč, zakaj prehranski strokovnjaki svetujejo vnos več omega-3-maščobnih, kako uživanje omega-3 vpliva na delovanje telesa in organov ter pri katerih težavah vam lahko pomaga dodajanje ustreznega prehranskega dopolnila.

SREDA

Nekateri se posta lotevajo zaradi razstrupljanja, drugi zaradi hujšanja, tretji po prazničnih požrtijah, četrti, ker bi radi s stradanjem spremenili nekaj v družbi (gladovna stavka), peti, ker poznajo še druge prednosti postenja … No, nekateri pa se postenja lotevajo kot rešitve v sili. Svojo zgodbo bo delila Simona Šket. V nadaljevanju pa še nekaj besed o prezrti problematiki sodobnega človeka – pomanjkanju magnezija. Kateri so glavni vzroki za pomanjkanje, kaj je ključno vedeti, ko govorimo o magneziju, katera hrana ga vsebuje največ, kako učinkoviti so sintetični vitamini in šumeče tablete, kateri drugi načini vnosa magnezija obstajajo ter v katerem letnem času je pomanjkanje magnezija lahko najbolj tragično?

ČETRTEK

Čas je za Hipokratovo kuhinjo in najbolj zaželeno in zaužito poletno sladico – sladoled. Kakor je v naši navadi, bomo na začetku malo pokritizirali kupljene sladolede, ki so polni sladkorja in aditivov, nato pa ponudili zdravo, a še vedno okusno alternativo – jogurtovo borovničev sladoled s svežimi zelišči. S sestavinami se bo poigrala letošnja Masterchef tekmovalka Anita Ferlin. V nadaljevanju zaupamo koristi opazovanja zvezd in spanja pod milim nebom, izdamo neprijetno resnico o hrani za živali, za konec pa še sklop naravnih rešitev pri težavah s slabim spominom, šibko koncentracijo in možgansko meglo.

PETEK


Avgust je mesec hidracije in revitalizacije, ki nam energijsko gledano prinaša možnost opolnomočenja. Pravzaprav je avgust 2022 usodni mesec v usodnem letu. WuShen zemeljska Opica lahko ustvari katastrofo ali preobrazbo – odvisno od tega, kaj smo počeli do zdaj in kam želimo v prihodnosti. 8. 8. se nas bo pobožal mojstrski datum z močno energijo manifestiranja, Venera v Levu sredi meseca bo vzbudila seksualnost, strast in željo po “kraljevski obravnavi”, heksagram prebujanje pa bo od nas zahteval več odpuščanja in oproščanja. Kako se pripraviti na preizkušnjo leta in “kalibrirati” z energijami meseca avgusta? Darja Furek, Dušan Doblanovič Jimmy in Lili Sorum imajo konkretne predloge!