V Divačo z Zlatimi ključi

Ta teden bomo pobližje spoznali Divačo. To občino bo raziskala Asja Pivk, nova voditeljica oddaje Zlati ključi.

Občina Divača je del obalno-kraške statistične regije. Meri 145 km2 in ima skoraj 4.000 prebivalcev, kar jo med slovenskimi občinami uvršča na 128. mesto po številu prebivalcev. Občina je zaradi svoje lege na prehodu od morja v hribovito notranjost kljub majhnosti polna raznolikosti. Kras kaže svojo podobo v veličastnih Škocjanskih jamah, Divaški jami in tipični kraški arhitekturi.

Asja je svoje raziskovanje začela na sedežu občine, kjer je z županom govorila o najpomembnejših temah, nato pa se je odpravila v picerijo Etno - hišo drugačnih okusov, kjer so ji povedali več o kraških specialitetah, lokalnih sestavinah, trajnostnem principu h kulinariki, pa tudi tem, zakaj je njihova pica tako posebna.

Ljubitelji zgodovine so zagotovo navdušeni nad ruševinami štirih gradov. Med temi je tudi grad Školj. Raziskave so ugotovile, da je bil center gradu zgrajen v XII. stoletju, lastniki gradu pa so bili Devinski grofje. Prvotno ime izvira iz besede školj, kar pomeni puste skale oziroma večjo skalo, ki štrli iz morja ali okoliške bolj položne zemlje. Grad je bil zgrajen v več fazah, današnjo podobo je dobil z dodajanjem različnih volumnov in segmentov skozi zgodovino. Iz načrtov je razvidno, da zgradba nima nobene simetrične črte ali oblikovnega pravila. Bolj kot to, je opaziti strateško uporabo prostora za izogib ali v bran pred napadi. Stolpa sta bila dodana kot obramba gradu, ko so se pojavile prve turške skupine, ki so si želele podjarmiti območje. Zanimivo dejstvo je, da grad Školj ni bil nikoli osvojen.

Drugo oddajo je Asja začela v Muzeju slovenskih filmskih igralcev, ki domuje v prenovljeni Škrateljnovi domačiji - enkratnem primeru kraške arhitekture. Slovenska kinoteka je v prvem nadstropju uredila stalno razstavo posvečeno življenju in delu Ite Rine, ki se je leta 1907 rodila prav v Divači, tako kot še ena znamenita filmska igralka Metka Bučar štiri leta pred njo. Muzejski kompleks je sestavljen iz treh arhitekturnih sklopov. V pritličju Škrateljnove hiše, kjer v nadstropju domuje stalna razstava posvečena Iti Rini, je osrednji informacijski prostor celotnega kompleksa in delovni prostori. V nekdanji štali je na ogled osrednja stalna razstava posvečena slovenskim filmskim igralcem. Hram s skednjem je preurejen v večnamensko dvorano. Osrednji muzejski prostor in večnamensko dvorano povezuje letni kino, borjaču z letnim barom pa je namenjena vloga družabnega prostora celotnega kompleksa.

Ogled domačih zvezd filma je seveda zelo zanimiv, ampak Asja se je iz muzeja odpravila na nič manj zanimivo zeliščno-etnološko domačijo Belajevi, kjer so predani naravi in dediščini. Najprej si je ogledala čudovit zeliščni vrt, lasnica domačije pa ji je razložila tudi nekaj o kulinarični ponudbi, naprednem kmetovanju in turizmu. Nato pa se je Asja odpravila v Dolenjo vas, kjer je obrambni stolp s kar štirimi nadstropji, od koder je čudovit razgled na okolico - tudi na kolesarske poti, ki vabijo turiste v te konce.

Zadnjo od treh oddaj, ki so posvečene občini Divača, je Ajsa Pivk začela v podzemnem svetu, po katerem je ta kraška občina itak najbolj znana. Ker so Škocjanske jame zelo poznane in tudi dobro obiskane, je Asja v oddaji predstavila raje udornico Risnik in Divaško jamo. Slikovita udorna dolina, ki se nahaja slabih 500 metrov južno od železniške postaje v Divači, je nastala z vdrtjem stropa nekdanje jamske dvorane. Njen nastanek je povezan z nekdanjim podzemnim tokom reke Reke, ki je spremenil smer in danes teče precej globlje. V prepadnih stenah najdejo zavetje številne ptice, zaradi temperaturne inverzije pa v dolini Risnik uspeva specifična vegetacija. Okoli udornice je speljana zanimiva Krasoslovna naravoslovna učna pot Divaški Kras, ki predstavi najbolj značilne posebnosti tega naravnega območja. Po tej poti se lahko sprehodite tudi do Divaške jame, kjer lahko opazujete tudi podzemne kraške pojave. Jama je del obsežnega sistema udornih dolin, brezen in kraških jam, ki ga je na tem območju oblikovala Reka. Natanko tista reka Reka, ki nedaleč stran ponika v znamenite Škocjanske jame. Jama slovi po zanimivih tvorbah, ki jih je v milijonih let ustvarila siga.

Ko je spoznala svet pod zemljo, pa se je Asja odpravila še nad zemljo! Obiskala je namreč letališče Divača in med panoramskim izletom to čudovito kraško pokrajino občudovala še iz zraka. Letališče Divača je sicer športno letališče, ki se nahaja na ozemlju občine Divača med Škocjanskimi jamami in Vremščico. Med poletom pa je videla tudi cerkev svete Helene, ki jo je obiskala čisto na koncu raziskovanja Divače. Na freskah v cerkvi se prepletajo krščanske in profane teme. Ob kristološkem ciklu se pojavljajo tudi prikazi iz Ezopovih basni. Po celi dolžini je cerkev gotskega izvora, enoladijska, s podolgovatim, nepravilnim peterostranskim prezbiterijem, ki je rebrasto-zvezdasto obokan. Datirana je v 14. stoletje. Cerkvena ladja je bila v baroku povišana ter združena s prezbiterijem z enotno skrilasto streho. Na pročelju je dozidana masivna preslica z dvema odprtinama za zvonove in miniaturna lopica, ki počiva na dveh stebrih.