Vse o Mariboru v oddaji Zlati ključi

Zlati Ključi tokrat predstavljajo lepote in zanimivosti občine Maribor, druge najštevilčnejše občine v državi in njenega glavnega mesta Maribor, ki je drugo največje slovensko mesto. To je majhno mesto prijaznih, gostoljubnih ljudi, obdano z bogato poraščenimi hribi in griči, ki goste vabi na aktivni oddih. Na okoliške hribe in vinorodne griče vabi športnike in rekreativce kot tudi sladokusce. Destinacija s svojo geografsko majhnostjo ponuja široko ponudbo doživetij, ki jih venomer prilagaja, da so po meri gosta.

Voditeljica Asja Pivk je tokrat obisk začela v Hiši Stare trte. To je stara srednjeveška hiša, na pročelju katere raste najstarejša trta na svetu. Locirana je v starem mestnem jedru ob reki Dravi in obsijana s soncem, kar dobro dene tako Trti kot obiskovalcem. Vstop vanjo vas vodi v bogat vinski svet, tudi do zgodb o trdoživosti najstarejše trte na svetu. V hiši je Asja dobila prvi namig, da naj poišče flosatje, torej splavarje, zato se je odpravila v Koblarjev zaliv. Mariborski flosarji tam ponujajo vožnjo s tradicionalnim splavom po reki Dravi od Koblarjevega zaliva do Lenta, kjer je bilo tudi nekoč veliko pristanišče splavov. Prva oddaja pa se konča z ogledom Stolne župnije Maribor, kjer je zgodovinar povedal vse o nadškofiji.

Druga oddaja prinaša ogled Vinagove kleti. Najstarejši del kleti, ki se ponaša s površino 15.000 m² in z 2,1 kilometra dolgimi podzemnimi predori, je bil zgrajen leta 1847. Leseni sodi, betonske cisterne in steklenice z vinsko patino imajo skupno kapaciteto 3 milijonov litrov. Od tam pa se je voditeljica odpravila v Pokrajinski muzej Maribor. To je splošni muzej, ki se ukvarja z zbiranjem, varovanjem, ohranjanjem, raziskovanjem, razstavljanjem in populariziranjem premične kulturne dediščine s področja arheologije, etnologije in širše kulturne zgodovine na prostoru širše mariborske regije. Muzej se je s svojimi zbirkami leta 1938 naselil v mariborski mestni grad v središče mesta.

Med griči vinogradov, stran od mestnega vrveža Maribor pa se na svojem hribu razprostira skrit zaklad. Kmetijsko posestvo, ki je dolga leta počivalo, so pred leti preuredili in ustvarili pravi Sončni raj. Na posestvu imajo nasad zelišč in ekološko kmetijo, medeni park, rastlinski labirint, svojim gostom pa ponujajo tudi številne aktivnost na prostem, med drugim tudi zipline.

Zadnjo od treh oddaj je voditeljica začela v Centru eksperimentov Maribor, ki prinaša nujno potrebno dopolnilo na področju severovzhodne Slovenije pri spodbujanju mladih in odraslih za spoznavanje principov naravoslovnih znanosti. Nudi tudi aktivno razvijanje in doseganje razumevanja s tem, da uporablja princip aktivnega vključevanja obiskovalcev, ki samostojno preizkušajo ponovljive eksperimente.

Od tam se je Asja odpravila na sedež Akademske folklorne skupine Študent, ki ohranja in predstavlja folklorno ljudsko izročilo Slovencev doma in v svetu, saj predstavljajo plese vseh slovenskih pokrajin. Skupina je začela z delovanjem že leta 1964, torej še v času nekdanje Jugoslavije, zato so v prvih desetletjih plesali plese vseh pokrajin nekdanje države.

Maribor pa ima tudi bogato kulinarično ponudbo. Med najboljšimi restavracijami je tudi restavracija Mak, ki je tudi ena najbolj ekstravagantnih v Sloveniji.