Zlati ključi: Nova Gorica

Ingrid Ulaga je tokrat obiskala Novo Gorico, ki je eno najmlajših mest v Sloveniji in se v zadnjem času intenzivno zavezuje k zelenemu turizmu. V tem je Nova gorica tako dobra, da je do sedaj prejela že zlati znak Slovenia Green Destination in znak Slovenia Green Accommodation. Leži tik ob meji z Italijo, s sosednjim mestom Gorica pa je neločljivo povezano, lahko bi rekli, da mesti prehajata ena v drugo. Mesto je središče upravnega, izobraževalnega, kulturnega in gospodarskega življenja v regiji. Ima svojo univerzo, Univerzo v Novi Gorici, in vrsto drugih visokošolskih programov.

Svoje raziskovanje je Ingrid začela v TIC, kjer je direktorica Javnega zavoda za turizem Erika Lojk predstavila občino in povedala nekaj o turističnih zanimivostih, nato pa se je odpravila na Trg Evrope, kjer je tudi sončna ura. Prvo oddajo je zaključila v Soča Fun Parku, kjer imajo med drugim tudi zipline, ki je velika atrakcija za obiskovalce.

Drugo oddajo je Ingrid začela v Solkanu, kjer si je ogledala Solkanski most oziroma solkanski viadukt, ki je z osrednjim lokom s svetlobno odprtino 85 m največji kamniti most na svetu. Tega rekorda do danes ni potolkel še nihče, kajti pri poznejših tehnikah gradnje so pričeli uporabljati armirani beton. Od tam pa se je voditeljica odpravila v samostan Kostanjevica, kjer si je ogledala grobnico Burbonov, Škrabčevo knjižnico in vrtnice, ki krasijo tamkajšnji vrt. Oddajo pa je zaključila v Muzeju tihotapstva.

V zadnji oddaji je Ingrid najprej obiskala Grad Kromberk, ki je le nekaj kilometrov oddaljen od Nove Gorice in je osrednji razstavni prostor Goriškega muzeja in tudi prostor srečevanja, druženja ter novih spoznanj. V pritličju in prvem nadstropju se nahajajo stalne postavitve umetnostne ter kulturne zgodovine. V drugem nadstropju je prostor za občasne razstave, predavanja, simpozije in druge dejavnosti. Grad obdaja čudovit park z amfiteatrom in lapidarijem na prostem. Prvotno poslopje je v prvi polovici 13. stoletja dal sezidati grof Henrik Dornberški in je stalo na območju, ki se je omenjalo z imenom Stran.

Nato pa je šla Ingrid v naselje Lokve, kjer je gostilna Winkler, ki osvaja s ponudbo tradicionalnih jedi. V bližini so kolesarske in pohodniške poti, mimo gostilne pa pogosto prihajajo tudi jahači. Vsi ti pa lahko uživajo tudi v poteh v Šmihelu pri Ozeljanu, kjer je med drugim tudi naravno okno Skozno, o katerem kroži zanimiva anekdota. Skozno je glavni razlog za obstoj človeštva pred vesoljskim potopom, saj je Noe za naravni most privezal svojo barko, da se ni potopila ob vesoljnem potopu. Takrat je Noe mislil, da življenja ni več, saj je voda preplavila celotno zemeljsko površje. Kmalu pa je golob, ki je odletel z barke prinesel oljčno vejico v kljunu. In Noe je spoznal, da življenje še obstaja …