Zlati ključi odkrivajo Ajdovščino

Voditeljica Ingrid Ulaga bo tokrat zlate ključe iskala v Ajdovščini. Erika Lojk iz Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina je Ingrid povedala osnovne stvari o občini. Najbolj ponosni so na trajnostni turizem, ki je vse bolj priljubljen pri gostih. Sicer pa je tam še cel kup res zanimivih stvari, celo ostanke iz časov Rimskega imperija: rimsko obzidje in trg. V Goriškem muzeju si je Ingrid ogledala zbirko Ajdovščina in potem med fosilsko zbirko našla zlati ključ.

Drugo oddajo, ki jo lahko gledate v torek, je Ingrid začela na izviru reke Hubelj, kjer je tudi slap. Po ogledu naravnih lepot pa se je odpravila v Fužine. Tam so že pred 450 leti imeli železarno, ki je med drugim celo izdelovala vesla za beneške gondole. Zanimivo je, da so se na tistem koncu razne dejavnosti selile s Fužin ob strugi reke Hubelj navzdol, kjer so že prej delovali mlini in žage. Ingrid se je nato odpravila do Otlice, kjer je tudi posebna naravna znamenitost Otliško okno, za katerega legenda pravi, da ga je s svojim rogom ustvaril hudič. To okno je lečaste oblike in nudi enega najbolj nenavadnih pogledov na Vipavsko dolino. Pod večjim oknom je še eno manjše. Po njemu se imenuje bližnja vas Otlica, po votli oziroma narečno otli gori. Pravijo pa mu tudi Luknja. Drugo oddajo je Ingrid zaključila na Sinjem vrhu, kjer si je ogledala gostišče in sirarstvo.

V sredo bo v tretjem delu oddaje o Ajdovščini Ingrid predstavila možnost kolesarjenja do sotočja Vipave in Pivke, kjer ponujajo tudi supanje in druge aktivnosti v naravi. Obiskala je tudi samostan Vipavski križ, kjer imajo zanimivo knjižnico, predstavitev Ajdovščine pa se bo zaključila v tamkajšnji vinoteki.