Zlati ključi odkrivajo prestolnico

Voditeljica oddaje Asja Pivk se je tokrat odpravila raziskovati našo prestolnico, ki je politično in kulturno srce naše deželice.

Osnovne informacije je Asja izvedela v TIC, kjer ji je turistična vodnica povedala tudi več o priznanjih, ki jih je naša prestolnica osvojila v zadnjem desetletju, pa o pomenu turizma za mesto in projektih, ki so zanimivi za obiskovalce. Med temi je tudi Dobimo se na plac’, zato sta se vodnica in Asja odpravili na tržnico, kjer sta tudi pozajtrkovali lokalne dobrote. Osrednja ljubljanska tržnica ni priljubljena samo med turisti, ki radi občudujejo Plečnikova dela, pač pa tudi pri lokalnem prebivalstvu, saj se tam radi zbirajo in družijo. Sloviti arhitekt Jože Plečnik je pokrito tržnico, ki je bila zgrajena med letoma 1940 in 1944, zasnoval kot niza pokritih tržnic ob reki, v dveh etažah, ki s svojo ukrivljenostjo sledita njenemu toku. Vodno stran je opremil s polkrožnimi okni, na cestni strani je stavbi tržnic okrasil z dolgima vrstama stebrov. Celoten kompleks, ki odraža renesančne zglede, je dal pokriti s streho iz masivnih betonskih strešnikov. V zgornji etaži so trgovinice s slovenskimi izdelki ter gostinski lokali. V spodnji etaži se nahajata ribarnica z manjšo ribjo restavracijo ter umetniška galerija DobraVaga. V stavbi pokrite tržnice v pritličju Semeniške palače so na prodaj suhomesnati izdelki, sveže meso, domači kruh iz krušne peči, domači piškoti in pecivo, različne vrste domačih sirov, suho sadje in oreščki, domače olivno in bučno olje idr.

Plečnik je tudi sicer zelo pomemben za Ljubljano - o tem se je Asja lahko prepričala v Plečnikovi hiši, kjer se je skoraj nedotaknjena ohranila njegova dediščina. Arhitekt se je leta 1921 naselil v pritlični trnovski hiši na Karunovi 4, ki ji je dozidal valjasti prizidek, po dokupu sosednje hiše leta 1928 pa na južni strani še zimski vrt. Tu je mojster do pozne starosti v zasebnosti ustvarjal ter živel odmaknjeno in samosvoje življenje. Po Plečnikovi smrti leta 1957 se je v hišo naselil njegov nečak Karel Matkovič, ki je začel urejati obsežno mojstrovo zapuščino načrtov in korespondence. Njemu gre zahvala, da se je v hiši skoraj nedotaknjena ohranila vsa dragocena Plečnikova dediščina. Po Matkovičevi smrti leta 1971 so se dediči odločili za prodajo hiše z vso zapuščino mestu Ljubljana, ki je čez leto prav na tej osnovi ustanovilo Arhitekturni muzej Ljubljana.

Kot se za prestolnico spodobi, ima Ljubljana kar nekaj hotelov za vse vrste gostov - od tistih ekskluzivnih do butičnih, tiste za globok žep, pa tudi hostle, med katerimi je tudi hostel The Fuzzy Log, kjer si je Asja ogledala tudi kapsule za hi-tech nočitev in izvedela več o digitalni izkušnji v hotelih. The Fuzzy Log s kar 210 posteljami spada v kategorijo štirih modrih trikotnikov, saj izpolnjuje ali celo presega kriterije kategorizacije. Je tudi edini tovrstni nastanitveni objekt v tem delu Evrope, ki kar v največji meri izpolnjuje stroge COVID-19 standarde, saj so vse nastanitvene enote med seboj ločene in sprejmejo največ dva gosta. Okolju prijazna in popolnoma samo-oskrbna nastanitev je narejena iz reciklažnih materialov, kot je topolov les, iz katerega so narejene sodobno opremljene kabine. Brezhibna digitalna izkušnja gostov se prične s prijavo v hotel, ki jo gostje kar sami opravijo prek terminalov, nadaljuje s tehnologijo, ki je integrirana v vseh prostorih in konča z odjavo iz hotela. 

Po novih trendih v hotelirstvu pa je Asja želela izvedeti več o novih pridobitvah za mlade. Skejt parki in pumptrack proge so med mladimi v zadnjih letih postali izjemno priljubljeni. Gre za izrazito urban ulični šport, pri katerem uporabniki rolk, freestyle skirojev in koles izvajajo različne trike in skoke. Zaradi svoje priljubljenosti so v Sloveniji v zadnjih letih zrasli namenski poligoni oziroma skejt parki ter koloparki. Ker je vožnja in izvajanje skokov in trikov lahko nevarno je pomembno, da se pred udeležbo primerno zaščitimo. V Ljubljani je v zadnjih letih zraslo kar nekaj takih parkov in prog, tudi Punptrack proga v Novih Fužinah, kjer je kar 200 metrska proga za kolesa, ki jo je preizkusila tudi Asja.

Med najbolj pomembnimi kulturnimi ustanovami v Ljubljani je gotovo Narodna in univerzitetna knjižnica, katere temeljno poslanstvo je zbiranje in varovanje ter zagotavljanje uporabe nacionalne zbirke knjižničnega gradiva, strokovna podpora knjižnicam pri izvajanju javne službe in nacionalnemu bibliografskemu sistemu ter vključevanje v mednarodne knjižnične povezave.

Ljubitelji kulture imajo v Ljubljani veliko izbire. Zelo zanimiv je tudi Slovenski etnografski muzej, ki je osrednji etnološki muzej s slovenskimi in zunajevropskimi zbirkami s področij materialne, socialne in duhovne kulture skrbi za njihovo ohranjanje, preučevanje, spoznavanje in razumevanje. Nastal je leta 1923 z ločitvijo od Narodnega muzeja. Začetki muzeja se navezujejo na nastajanje zbirk v okviru Deželnega muzeja za Kranjsko (ustanovljen 1821). Asji je več o poslanstvu in zbirkah povedala direktorica SEM-a Natalija Polenec.

Celo turisti so s kulinarično ponudbo naše prestolnice zelo zadovoljni. Kar nekaj restavracij je na vrhunskem nivoju, zavidljiva je ponudba vegetarijanskih in veganskih lokalov, pa tudi ljubitelji hitre hrane imajo pestro izbiro. Veliko pohval dobiva tudi Žan Milosavljević, ki je z bratom pred leti začel z Foodtruck Wild Brothers. Pred časom sta se z bratom odpravila vsak po svoji poti, vendar je obdržal ime, saj ima tudi v ekipi ljudi, s katerimi so kot družina. Žan je Asji povedal, da so pred korono velikokrat skrbeli za catering na raznih dogodkih in da upa, da bo kmalu spet tako kot v najboljših časih.

Čeprav ima Ljubljana še veliko zanimivih kotičkov, je Asja svoje raziskovanje morala končati na najbolj obiskani točki in simbolu Ljubljane - Ljubljanskem gradu. Z gradu je čudovit pogled na Ljubljano, grajski grič ponuja izvrstne sprehajalne poti, na gradu pa so poskrbeli za izvrstno kulinariko, pogosto so tam razni kulturni dogodki, turisti lahko izbirajo med zanimivimi spominki v prodajalni, zelo zanimiva pa so tudi razna doživetja, kot je tudi časovni stroj, ki predstavlja grajsko zgodovino na res zanimiv način.