Zlati ključi raziskujejo Kranj

Tokrat bo voditeljica Asja Pivk raziskovala Kranj - eno od enajstih mestnih občin v Republiki Sloveniji. S 57.000 prebivalci je tretja največja mestna občina v Sloveniji po številu prebivalcev (za Ljubljano in Mariborom) s središčem v Kranju. Območje mestnega središča je bilo poseljeno že v mlajši kameni dobi oziroma neolitiku, pred več kot 6.000 leti. To uvršča Kranj med eno najstarejših poseljenih lokacij in med najstarejša slovenska mesta. Kranj je tudi edino naselje v Sloveniji, ki je poseljeno od antike pa vse do danes, zato ga nekateri opredeljujejo kot dejansko najstarejše slovensko mesto. Po mestu Kranj, ki je bilo sprva njeno središče, je poimenovana tudi zgodovinska pokrajina Kranjska. Kranj je bila prva prestolnica Slovencev, saj je bil od 8. stoletja dalje center Slovanske kneževine Karniole. 

Mestna občina Kranj je gospodarsko, trgovsko, prometno, izobraževalno in kulturno središče Gorenjske. Razprostira se na 148 km2, zato je tretja največja občina pri nas. Leži na križišču pomembnih prometnih poti, ki vodijo iz severne Evrope proti Jadranu, ter iz zahodne Evrope proti vzhodu. Mesto se je razvilo ob sotočju 30 metrov globoko vrezanih strug Kokre in Save, krasijo ga meščanske hiše, čudovito oblikovane ulice, dvorci, cerkve in hiše z arhitekturno bogato okrašenimi pročelji ter dvorišči.

Mesto Kranj je znano tudi po tem, da se v nem odvijajo številni zanimivi in hkrati priljubljeni športni dogodki. Med njimi so nadvse priljubljeni kolesarke dirke po Kranju, Županov tek, kasaške dirke in tekme smučarskih skakalcev. Občina pa se ponaša s številnimi naravnimi znamenitostmi kot so: Kanjon reke Kokre, Bobovška jezera, Kanjon Save – Zarica in konglomeratno teraso Jelenov klanec, poleg vseh znamenitosti pa Kranj omogoča tudi izlete v bližnjo okolico in pohod na bližnje hribe. Seveda pa je v Kranju tudi moč prenočiti, saj ponuja približno 700 turističnih namestitev v različnih hotelih, apartmajih, zasebnih sobah in gostiščih. Mesto je od mednarodnega letališča Jože Pučnik oddaljeno le 6 km, tako da ga lahko turisti z lahkoto dosežejo. Zelena okolica in vabljivi hribi, ki obdajajo mesto, so tako blizu, da Kranjčani radi rečejo, da stojijo z eno nogo sredi mestnega vrveža, z drugo pa že v naravi in med hribi. In prav to dodaja mestu alpski mik.

Ker si si celotna kranjska občina prizadeva k povečanju trajnostne mobilnosti in da je MOK v tekmi za naziv najboljše e-mobilnostne občine v Sloveniji zasedla kar drugo mesto, se je Asja v Kranj pripeljala z vlakom, po občini pa se bo vozila z e-kolesom in električnim vozilom, ki si ga je izposodila kar tam. Sicer pa je več o prizadevanjih k trajnostni mobilnosti v občini povedal župan Matjaž Rakovec, po pogovoru pa se je Asja odpravila v staro mestno jedro, ki je med najbolj očarljivimi v Sloveniji, stoji na 30 metrov visoki skali v objemu rek Save in Kokre in je v celoti zaščiteno kot kulturni spomenik. Vodnik je voditeljico popeljal do Prešernove hiše, kjer je urejen spominski muzej s pesnikovimi originalnimi deli, do Prešernovega gledališča, ki ga krasijo Plečnikove arkade, do rovov pod starim Kranjem, ki so ena največjih turističnih znamenitosti mesta, in še do Pungerta, kjer so se nekoč nahajali vrtovi premožnih meščanov, tam pa je tudi edini v celoti ohranjeni srednjeveški obrambni stolp iz 16. stoletja.

Po raziskovanju mestnega jedra pa se je asja odpravila na Sveti Jošt, ki je najljubša kranjska izletniška točka. Nanj vodi veliko poti, ki pa si jih lahko skrajšamo po cesti. Na nekoč pomemben romarski cilj in prebivališče Frana Saleškega Finžgarja vodi Sodarjeva pot. 

V torek se je Asja najprej odpravila v staro furmansko gostilno Krištof, od tam pa na posestvo Brdo, ki na enem mestu združuje neokrnjeno naravo, vrhunsko kulinariko in doživetja, ki nam za vedno ostanejo v spominu. Zahvaljujoč več kot 500-letnemu neprekinjenemu razvoju danes posestvo Brdo pri Kranju predstavlja izjemno učilnico zgodovine, kulture, arhitekture in narave. Tam imajo nov hotel Elegans, seveda pa je tam tudi kongresni center, kjer gostijo tako zasebne kot tudi protokolarne dogodke. Tam pa je tudi prvi renesančni dvorec na gorenjskem - grad Brdo, ki je najlepše opremljen in vzdrževan slovenski grad, sicer protokolarni objekt, ki gosti najvišje goste.

Zadnji dan je Asja svoje raziskovanje začela v Centru trajnostne mobilnosti, kjer je izvedela vse o njihovih aktivnostih in načrtih. Od tam pa se je odpravila na Jamnik, ki je tako med domačimi kot tujimi obiskovalci ena najbolj osupljivih razglednih točk v Sloveniji in zato tudi priljubljena fotografska destinacija. Izletnikov, ki si zaželijo čudovitega razgleda z gorsko kuliso, ne pusti ravnodušnih. Jamnik je tudi ena najljubših točk tamkajšnjega župana, ki je z Asjo naredil tudi fotografijo za spomin. Od tam pa je šla voditeljica še do Mame Paule, kjer se je lahko posladkala, saj je tam slaščičarska in čokoladna delavnica.