Zlati ključi raziskujejo Rogaško Slatino

Voditeljica Asja Pivk se je tokrat odpravila v Rogaško Slatino. Asja se je najprej odpravila v Grand hotel Rogaška, ki se je nekoč imenoval Zdraviliški dom, ki ga obdaja veličasten park. Še bolj veličastna pa je kristalna palača, v kateri beneški lestenci dajejo piko na i čudovitemu ambientu, ki je gostil že marsikateri ples ali dogodek. S svojo 400-letno tradicijo je Zdravilišče Rogaška eno vodilnih v Sloveniji ter priljubljeno evropsko zdravilišče. Gosti so navdušeni tudi nad Pivnico mineralnih vod, kjer lahko poskusite naravno mineralno vodo Donat Mg iz izvira. Znamenito Pivnico so zgradili leta 1967, sicer pa je Donat star že 8.000 let! Za konec prve oddaje pa je šla Asja še do kipa krilatega konja Pegaza, ki naj bi po legendi s kopitom tako močno udaril v tla, da je na plan izbruhnila voda z magnezijem.

Rogaška Slatina je destinacija z bogato steklarsko tradicijo, ki je pomembno zaznamovala tudi lokalno kulinariko. V preteklosti je večina prebivalcev delala v Steklarni – moški »glažarji« so pihali steklo in izdelovali steklene izdelke, ženske »žlajferke« pa so jih brusile in rezbarile. Živeli so skromno, kar se odraža tudi v tradicionalnih jedeh, ki so jih pridelali sami. Še vedno so za to območje značilni: ajdov kruh, zaseka, meso iz kible, mlinčevka z nadevom iz jajčnega sira in druge jedi.

Rogaška Slatina slovi po čudovitih kristalnih izdelkih, ki jih izdelujejo v Steklarni Rogaška, kjer je Asja izvedela nekaj o tradiciji, tehniki in oblikovanju stekla, ogledala pa si je tudi najbolj prestižne izdelke. Kristal iz Steklarne Rogaška je po svetu poznan predvsem po izjemnem sijaju in jasnosti s pridihom nebesne modrine. Od leta 1930 so bili kristalni izdelki Rogaška na voljo v verigi ameriških prodajaln Bloomingdale’s. V drugi polovici 20. stoletja so se začeli uveljavljati tudi kot nadvse uspešen partner in proizvajalec za prestižne tuje blagovne znamke, danes pa poleg naštetega intenzivno gradijo na prepoznavnosti lastne, slovenske blagovne znamke. Prav vsi izdelki so še vedno izdelani ročno, mojstrom pa pri tem pomaga najsodobnejša tehnologija. Pri snovanju izdelkov sodelujejo s priznanimi oblikovalci in za nas ustvarjajo nove ter privlačne izdelke.

Po steklenih mojstrovinah pa si je Asja želela spoznati kulinarično ponudbo, zato se je odpravila na turistično kmetijo Pomona, ki ponuja nepogrešljivo kombinacijo neokrnjene narave, užitka, krasnih ljudi in odlične domače kuhinje. Na sadjarski kmetiji so turistično dejavnost zasnovali na zgodbi Pomone, rimske boginje sadja in sadovnjakov. Že okoli kmetije vodijo številne sprehajalne in kolesarske poti, ki pa si jih je Asja lahko bolje ogledala iz razglednega stolpa na griču Janina, kjer je tudi drugi izvir slatine, iz katere naj bi se po legendi napajal krilati Pegaz.

Tretjo oddajo je Asja začela z obiskom Kozmetike Afrodita - to je vodilno slovensko kozmetično podjetje s sedežem v Rogaški Slatini, centru termalne vode in zdraviliškega turizma. Na sedežu podjetja imajo tudi lepotni center, kjer svetujejo in negujejo stranke. Večinoma ženske, ki skrbijo za svoj izgled. Za otroke pa imajo v Rogaški druge atrakcije, med katerimi izstopa Bobrov center. Center na zanimiv in razumljiv način podaja izobraževalno vsebino otrokom različnih starosti. Najmlajše bo pritegnil ilustrativni prikaz elementov, starejše vedoželjneže pa bodo navdušili maketa z reliefno strukturo, učni poligon, interaktivne naloge in sodobne digitalne animacije. Didaktične vsebine so primerne za večje skupine ali posamezne obiskovalce. Program je sestavljen iz štirih glavnih sklopov, ki se raztezajo po celotnem prvem nadstropju objekta: Geografski oris, Življenje vodnih vrst, Bogastvo naravnih vodotokov, Rešitve - pogled v prihodnost.

Svoje potepanje po občini Rogaška Slatina pa je Asja končala v zidanici Celska gorca, ki na širšem vinogradniškem področju predstavlja eno redkih zidanic bogate zasnove in podobe, ki ima ohranjene številne elemente, ki pričajo o vsebini in socialni podobi lastnikov, zato ne preseneča, da je ta zidanica od leta 2000 kulturni spomenik.