Zlati ključi se tokrat skrivajo v Celju

Naša voditeljica Asja Pivk bo tokrat v treh oddajah raziskala Celje, ki je središče Savinjske statistične regije in leži ob sotočju rek Savinje in Voglajne v Spodnji Savinjski dolini. S približno 38.000 prebivalci je tretje največje slovensko mesto, po zgodovinskem pomenu pa je Celje eno od najpomembnejših slovenskih središč.

Nekaj osnovnih informacij je izvedela na prvi točki - Turistično informacijskem centru, potem pa se je odpravila do najstarejšega turističnega objekta v občini - Celjske koče, od koder je čudovit razgled na Celje in okolico. Hotel Celjska koča, ki se s sodobno leseno zunanjostjo lepo povezuje z gozdno okolico, pa obiskovalcem nudi oddih na svežem zraku in veliko možnosti za raziskovanje, Asja pa je preizkusila tudi njihovo gobjo juho, ki je - kot vse, kar ponujajo - iz lokalnih sestavin. Po izvrstni malici pa je Asja preizkusila bobcart, ki je zagotovo ena od večjih atrakcij celjske občine.

Po adrenalinskem spustu pa se je Asja za konec prve oddaje odpravila še do cerkve Sv. Jožefa, ki so jo leta 1680 postavili celjski meščani v zahvalo svetniku, ker je v mestu prenehala kuga. Zasnova sakralnega objekta je precej preprosta, zvonika ob zahodni strani pa cerkev učinkovito poudarita.

Drugi dan raziskovanja je Asja začela v mladinskem centru, kjer nudijo pomoč in podporo mladim. Tam je tudi hostel, pa klub študentov, organizirajo pa res cel kup različnih dogodkov in aktivnosti. Nato se je odpravila do gostilne, ki se ponaša s stoletno tradicijo, kasneje pa do Centra sodobnih umetnosti (CSU), kjer imajo tri razstavne prostore: Likovni salon, ki je bil ustanovljen leta 1963, Galerijo sodobne umetnosti, ustanovljeno leta 1993, in Galerijo Račka, ki je aktivna od leta 2005. S hranjenjem, novimi pridobitvami in občasnim predstavljanjem stalne zbirke, ki zajema umetniška dela avtorjev iz celjskega prostora, dela slovenskih avtorjev in nekaterih tujih, ki so gostovali na rezidenci v Celju, se CSU vpisuje med najpomembnejše prostore moderne in sodobne umetnosti v regiji.

Na začetku tretje oddaje bo Asja predstavila Knežji dvor, kjer ima prostor Pokrajinski muzej Celje, ki evidentira, zbira, varuje, raziskuje in prezentira kulturno dediščino Celja in celjske regije za časovna obdobja od prazgodovine do 1. svetovne vojne. Ker ima Celje res bogato zgodovino, je Asja raziskovanje nadaljevala na Starem gradu, ki se ponaša z mogočnim obzidjem. Tam so živeli Celjski grofje - najvplivnejša slovenska plemiška družina, zdaj pa je grad priljubljena turistična točka in shajališče meščanov, ki radi pridejo v tamkajšnjo kavarno.

Pomembna atrakcija za vse zabave željne pa je tudi Tehnopark - največji znanstveno zabavni park v Sloveniji, ki ima več kot 4000 m2 v treh platformah in kar 53 postaj, na katerih lahko obiskovalci raziskujejo in spoznavajo svet, naravo, znanost, vesolje in še marsikaj.