Zlati ključi tokrat v Bovcu

Tokrat se je voditeljica Asja Pivk odpravila v občino Bovec, deželo vodnih športov, kolesarstva, pohodništva in smučanja. Bovško je področje, kjer je okolje dokaj nedotaknjeno, industrija skromna, vode še čiste, zato se lahko narava pokaže v vsem svojem bogastvu.

Asja je najprej poiskala glavni trg v Bovcu, kjer se je pogovorila z županom, ki ji je dal nekaj osnovnih podatkov o občini. Nato pa se je odpravila do igrišča za golf. To igrišče se od vseh drugih razlikuje zaradi fenomenalne okolice in razgleda. Trener pa ji je predstavil še čisto posebno igro tenigolf, ki si jo je sam izmislil. Po demonstraciji te nove igre se je Asja odpeljala do Trdnjavbe Kluže - mogočne utrdbe nad sotesko Koritnice, ki je ena najbolj obiskanih kulturnih znamenitosti v Dolini Soče, saj je pomemben spomenik obrambe pred turškimi vpadi, Napoleonovo vojsko in napadi v 1. svetovni vojni.

Drugi dan se je raziskovanje Bovca začelo z naravnimi znamenitostmi. Strmi pritoki reke Soče namreč na svoji poti ustvarjajo čarobne slapove, tolmune in soteske: slap Boka, slap Virje, Velika korita Soče, Lepenjica, Šunikov vodni gaj, Sušec, Slatenik in mnogi drugi. Velika korita Soče so ena večjih znamenitosti reke Soče in pomembna naravna vrednota Triglavskega narodnega parka. Skrivnostni smaragdni tolmuni se prepletajo v 750 m dolgo, nekaj metrov široko in 15 m globoko pedantno obrušeno tesen.

 

Raziskovanje Bovca je Asja nadaljevala v Strgulčevi hiši, kjer si je ogledala etnološko razstavo, ki prikazuje arheološko podobo Bovškega, ki ji s posameznimi najdbami lahko sledimo od bronaste dobe dalje. Voditeljica se je tako prepričala, da je bilo življenje domačinov kar težko, saj je narava pogosto neusmiljena. Medtem ko je sneg v vsakodnevnem življenju pogosto huda težava, pa je za ljubitelje smučarije ravno nasprotno. In snega je na srečo na Kaninu, kamor se je Asja nato odpravila, vedno več kot dovolj! Smučanje nad 2.000 m s pogledi na Alpe in Jadransko morje je svojevrstno doživetje. Sončni Kanin navdušuje z izjemnim gorskim ambientom in naravnim snegom vse do pozne pomladi. Ker zdaj še ni smučarske sezone, gondola ni delovala, tako da je Asja lahko pogledala samo spodnjo postajo žičnice.

Zadnjo oddajo je Asja začela v Triglavskem narodnem parku, natančneje v informacijsko in izobraževalno središče TNP. V zgradbi je tudi Muzej Trenta s petimi razstavami, na katerih so predstavljene naravne posebnosti edinega narodnega parka v Sloveniji ter bogata etnološka dediščina doline Trente in Soče, ki je tudi središče kulturnega in drugega družabnega življenja v dolini, kjer se odvijajo različni dogodki.

Raziskovanje pa ne bi bilo popolno, če ne bi preverila tudi kulinarične ponudbe, zato je Asja obiskala 400 let staro gostilno Mangrt pod goro Mangart, ki deluje na principu postrežbe več hodnih menijev sestavljenih izpod rok priznanega chefa Tomaža Sovdata, ki vam postreže s kulinaričnimi presežki, sestavljenimi pretežno iz lokalnih in sezonskih sestavin. Po okusnem obroku pa je treba porabiti kakšno kalorijo. Pri žičnici Kanin je Alpi Center, kjer ponujajo vožnje s kajaki. “V Bovcu lahko vsakdo najde kotiček zase. Na prvi pogled je dolina idealna za adrenalinske navdušence, vendar pa je to tudi destinacija za sproščen romantični oddih v dvoje ali nepozabne družinske počitnice. V občini Bovec smo neizmirno uživali in toplo vam priporočam, da jo obiščete tudi vi,” pravi voditeljica oddaje Asja Pivk.