Zlati ključi tokrat v Ilirski Bistrici

Voditeljica Asja Bonnie Pivk se je tokrat odpravila v Ilirsko Bistrico. Središče občine Ilirska Bistrica je mesto z istim imenom, ki ima okoli 4.500 prebivalcev, leži pa na severnem robu ilirskobistriške kotline na robu Ilirskobistriškega fosilnega plazu ob vznožju Snežnika, nad izlivi potokov Bistrice, Molje in Pile v reko Reko.

Asja se je najprej odpravila v TIC, kjer je direktorica urada povedala nekaj o občini na splošno in turistični ponudbi. Med zanimivimi lokacijami je tudi Hrib svobode, kjer stoji spominsko obeležje vsem padlim partizanom iz teh krajev, kamor se je Asja tudi odpravila, od tam pa je šla v center mesta. Kraj Bistrica se prvič omenja leta 1300, okoli 1830 pa že kot Ilirska Bistrica. Leta 1911 je postala trg in leta 1952 mesto. Do leta 1927 se je Ilirska Bistrica delila na naselji Bistrica na vzhodu in Trnovo na zahodu. Vse to je Asji povedala vodička, ki ji je razložila tudi nekaj več o lokalnem stavbarstvu, čevljarski zbirki in drugih zanimivostih.

Prvo oddajo je Asja zaključila v Ribiškem domu, saj imajo v tej občini kar tri ribolovne revirje, na ribolov pa prihaja tudi veliko turistov.

V drugi oddaji je Asja najprej obiskala pension Patrik, kjer je izvedela veliko o gorskem enduro kolesarstvu, saj je Ilirska Bistrica znana po outdoor turizmu. Pension Patrik je sicer prepoznaven objekt po svoji arhitekturi in legi in je družinsko podjetje. Objekt je bil temeljito prenovljen in prirejen v simpatičen, funkcionalen pension s pripadajočimi prostori, športnimi objekti in caffe barom. Od tam se je voditeljica odpravila v partizansko bolnico Zalesje, ki je na sedanji lokaciji pod Ostrožnim Brdom nastala januarja 1944, ko so jo zaradi varnosti preselili iz Padeža. Bolnica je sestavljena iz več objektov, ki so bili postavljeni v neprehodne Brkinske gozdove. Objekti so bili zaradi varnosti med seboj oddaljeni.

Nad slikovito dolino reke Reke pa kraljuje eden starejših gradov v Sloveniji - grad Prem. Grad s svojo impozantno arhitekturo in živahno zgodovino priča o strateški pomembnosti teh krajev od antike pa vse do konca 19. stoletja. Ta čudoviti grad je bil za Asjo zadnja točka drugega dne.
Za se je odpravila v skrivnostno pokrajino v objemu prostranih, neposeljenih snežniških gozdov smreke in jelke, ki so zaradi svoje odmaknjenosti od naselij ohranili svojo naravno podobo. Tam je namreč gostišče Mašun, kjer ponujajo predvsem izvrstno divjačino, zraven pa stoji še Gozdna hiša Mašun - to je prenovljena logarska hiša. Sedaj se uporablja kot izobraževalno središče Zavoda za gozdove republike Slovenije. Odprta je za vse, ki se želijo spoznati z življenjem velikih zveri, ki bivajo v Sloveniji (volku, risu in medvedu) in zgodovino gospodarjenja z gozdovi na Snežniškem območju.

Čudovito naravo v tej občini pa lahko občudujete tudi iz koče Planika, ki je čudovit del zgodbe Pravljica na Sviščakih. Koča stoji na koncu Malih Sviščakov, obdana je z drevesi in ponuja pristnost objema narave. Koča je dobro opremljena in je kot nalašč za odkrivanje lepot Sviščakov in Snežniških gozdov ter bivanja v naravi, zato ne preseneča, da imajo ves čas veliko turistov. Turisti pa imajo radi tudi ekološke kmetije, med katerimi je tudi kmetija Slavec na Knežaku, kjer ponujajo specialitete, kot je sladoled iz ekološkega kozjega mleka z naravnimi dodatki, kot je pasta iz lešnikov ali orehov.