Zlati ključi tokrat v Kopru

Tokrat se je voditeljica Asja Pivk odpravila na obalo, saj je raziskovala občino Koper. Koper je bil tako kot Izola včasih otok. Prvič je bil poseljen v času antičnega Rima, nato pa se je na tem območju izmenjevalo kar nekaj vladavin in držav. Benečani, ki so na tem območju pustili največji pečat, so mu dali ime Capo d’Istria. Mesto je največji gospodarski in kulturni razcvet doživelo v času Beneške republike, o tem obdobju priča še danes ohranjena mestna arhitektura, medtem ko je podobo otoka začelo izgubljati ob krčenju solin.

Raziskovanje se je začelo na Titovem trgu v Kopru, ki velja za enega od najlepših in najskladnejših mestnih trgov na nekdanjem beneškem ozemlju. Skozi stoletja je bil središče mesta in ima še danes vlogo stičišča glavnih prometnih žil v Kopru. Na njem so se in se dogajajo najrazličnejše manifestacije in kulturne prireditve v turistični sezoni. Na tem trgu stoji Pretorska palača, ki velja za eno od najimenitnejših koprskih palač, obiskovalce vsakič znova očara s svojo elegantno podobo in bogato zgodovino. Zgrajena je bila v 13. stoletju, današnjo podobo pa je dobila sredi 15. stoletja. Na stavbi prevladujeta pozno gotsko-renesančni slog in beneška gotika. Palačo krasi zunanje stopnišče, zunanji balkon, značilno pročelje, kip Pravice z mečem, v številnih okrasnih grbih pa je vklesana zgodovina Kopra. Nato pa se je Asja odpravila do Levjih ust, kamor so v času Beneške vladavine meščani v odprtine lahko vrgli anonimno ovadbo o svojih someščanih. Šlo je za tihotapljenje tobaka in soli, podkupovanje in okoriščanje. Levja usta so bila za Benetke kar uspešna, največkrat pa je šlo za spletke in ovadbe med koprskimi plemiškimi družinami.

V drugi oddaji je Asja najprej obiskala mestno drsališče, ki se nahaja v koprski Taverni. Taverna je nekdanje skladišče soli, danes pa priljubljen prireditveni prostor. Letos je v sklopu Fantazime v Kopru pod njenimi veličastnimi oboki zaživelo drsališče. Slednje je odprto vse dni v tednu.

Od tam se je voditeljica odpravila v Merezige, kjer je Vinska fontana. Prva vinska fontana v Sloveniji ponuja edinstveno in nepozabno doživetje za ljubitelje vina in gurmane. Ob čudovitem razgledu na slovensko obalo si lahko privoščite odlična odprta vina iz lokalnih kleti. Dobra vina pa ponujajo tudi v bližnji gostilni Karjola. Kantina Karjola velja za definicijo rustičnosti, ki ustvarja nepozabljiv ambient z domačimi lokalnimi vini. Ob sončnem vremenu lahko uživate tudi na terasi, kjer prevladuje rustični istrski slog z odtenkom moderne. Asja pa si je ogledala tudi njihove glamping hiške.

Tokrat se je Asja najprej odpravila v hišo od Bardinca - to je obnovljena istrska domačija, ki je danes ena od ključnih znamenitosti koprskega podeželja. V kleti je stara stiskalnica grozdja, na dvorišču pa mlatilnica žita iz 1803. leta, ki velja za najstarejšo mlatilnico na Slovenskem.

Poleg žita pa imajo v koprski občini tudi izvrstne pridelovalce oljčnega olja. Med njimi je družina Lisjak, ki se z oljarstvom ukvarja že več kot 20 let. Leta 2014 so odprli najsodobnejšo torkljo pri nas in tako v novi stavbi nadaljujejo družinsko tradicijo oljarstva. Poleg obiranja in stiskanja oljk se ukvarjajo z vrsto vzporednimi dejavnostmi, med temi so degustacije za večje skupine ljudi.

Za konec raziskovanja pa se je Asja odpravila na zvonik na Titovem trgu, ki je ena od najbolj priljubljenih mestnih znamenitosti, tudi na račun čudovitega razgleda, ki se obiskovalcu odpira z vrha mestnega stolpa. Koper odlikuje izjemen preplet obmorskega zgodovinskega mesta in zelenega podeželja, polnega zakladov in okusov. Je vstopna točka v Slovensko Istro in odlično izhodišče za odkrivanje celotne Istre in Slovenije. Z možnostjo sprehodov po starih mestnih ulicah, odkrivanja izjemne zgodovine ali gastronomskih zakladov Istre je na kožo pisan aktivnim posameznikom, parom, družinam, športnikom, zelenim raziskovalcem in užitkarjem.