Zlati ključi v občini Benedikt

Voditeljica Suzana Bajrič se je tokrat odpravila v eno najmanjših občin v Sloveniji - Benedikt. Občina leži v SV delu Slovenije in se razprostira po osrednjem delu Slovenskih goric med Pesnico in Ščavnico, vzdolž ceste med Lenartom in Gornjo Radgono.

Svoje raziskovanje je začela pri čudoviti poznogotski triladijski cerkvi, ki so jo začeli graditi pred dobrimi 500 leti in sodi med največje umetnostne spomenike v Sloveniji. Ob cerkvi je mežnarija, ki je danes namenjena protokularnim dogodkom. Po ogledu zgodovinskih objektov pa je raziskala še dve pomembni osebnosti tega kraja. Dominik Čolnik je bil napreden kmet, ki je zaslužen za razvoj in okrepitev slovenske narodne ideje v Slovenskih goricah, Fran Kocbek pa učitelj, botanik, planinski pisec, organizator planinstva …

Občina Benedikt je sicer mlada slovenska občina, saj je nastala leta 1998 po delitvi Občine Lenart, ampak ima zanimivo zgodovino. In čeprav je po velikosti majhna, se lahko pohvali z velikim napredkom v zadnjih letih. Zgovoren je podatek, da je v letu 1991 na območju današnje občine živelo 1908 prebivalcev, leta 2022 pa 2614 prebivalcev. Tu je torej prebivalcem lepo in se zato celo priseljujejo! Seveda pa je ob tem pomembna tudi skrb za okolje, naravo in torej tudi zaščita drugih živalskih in rastlinskih vrst, zato se je Suzana v drugi oddaji odpravila najprej v Ekomuzej, kjer je izvedela več o ogroženih vrstah. Nato pa se je vrnila v zgodovino, saj je šla celo do kraja, kjer je Jurij Slaček leta 1811 našel 26 negovskih čelad iz časa 450 - 350 let pr. n. št., ki še danes zbujajo zanimanje strokovnjakov pri nas in po svetu. Obiskala pa je tudi lokacijo rimskega gomilnega grobišča.

Občina ponuja vse, kar imajo veliki, hkrati pa je majhna in zato ponuja veliko kvaliteto življenja. Zato ne preseneča, da se je v zadnjem času število njenih prebivalcev celo povečalo! Več o tem, kako skrbijo za razvoj, je povedal župan mag. Milan Repič, ki je Suzano peljal tudi do termalne vrtine, ki bo v prihodnosti v občino prinesla tudi terme s pripadajočimi objekti. Benedikt pa nima samo termalne vode, pač pa tudi mineralno. Med kotički, ki so med domačini in turisti še posebej priljubljeni, pa je tudi Zloudjeva puša - to je gozd, v katerem naj bi po pripovedovanju strašilo.