Zlati ključi v Tržiču

Asja Pivk se je tokrat odpravila na raziskovanje občine Tržič, ki jo sama že kar dobro pozna, saj prihaja iz tistih koncev. V srcu pestre pokrajine je mesto Tržič, ki s svojim zgodovinskim mestnim jedrom, priznanim muzejem, galerijami, obrtniško tradicijo in pristnostjo očara vsakega obiskovalca. Tržič je stičišče treh dolin in dveh voda, ko pa odkriješ vse lepote njegovih krajev, bo postal še stičišče tvojih nepozabnih dogodivščin ter spominov, o katerih boš pripovedovala in jih podoživljala še mnoga leta. 

Asja je najprej obiskala ekološko kmetijo Šlibar. To je družinska kmetija z domačimi živalmi, njivami in sadovnjaki. Pridelujejo različna žita, zelenjavo, sadje in vse to tudi predelajo v končne izdelke. Njihova posebnost je, da imajo prvo ekološko pridelano pivo v Sloveniji. Tam si je Asja ogledala tudi glamping hiško, v njej pa je našla škatlico z namigom: Pobral je šila in kopita. Ker so bila šila in kopita orodje čevljarjev, se je Asja odpravila v Tržiški muzej, kjer je izvedela več o delu čevljarjev. Tržiški muzej je sicer eden najbolj priljubljenih muzejev na Gorenjskem in osrednji center kulturnega turizma v kraju. Skrbi za korenine na katerih stoji današnji Tržič, ki si ga je Asja takoj po ogledu muzeja tudi ogledala. Odpravila se je namreč v staro mestno jedro, kjer je izvedela tudi nekaj o zgodovini mesta, pa tudi nekaj več o starem kamnitem mostu. 

Drugi del raziskovanja je Asja začela pri zmaju, s katerim se je vse začelo … Zaredil se je menda globoko v gori Košuta in ko je zrasel v ogromno zverino, je to razklalo goro na dvoje. Sprožil se je bobneč plaz skal, ki je zasul naselbino pod goro. Da bi se rešili, so prebivalci stekli v dolino. Čez čas jim je zmanjkalo sape in so se ustavili. Tu stoji današnji Tržič - tako pravi zgodba, o kateri se je Asja pogovorila s predsednikom KUD Ampus Anžetom Bizjakom.

Tržič je mesto obrtnikov, med katerimi je tudi družina Brodar, ki se ukvarja z usnjarstvom. Motivi in barvne kombinacije na izdelkih, ki jih najdete pod blagovni znamko Brodi, so edinstveni in unikatni. Asja se je iz usnjarske delavnice odpeljala proti Lomu pod Storžičem, kjer je glavna znamenitost cerkev sv. Katarine. Izletnikom in turistom se močno vtisnejo v spomin oltarji, ki jih od leta 1999 naprej obnavljajo vrhunski ruski restavratorji, in še druge posebnosti.

Tretji del raziskovanja je Asja začela v Dovžanovi soteski, ki je naš naravni spomenik. Tu je bilo zadnjih 300 milijonov let tropsko morje. V njem je vrvelo morskih živali, zato danes v skalah soteske mrgoli njihovih fosilov. Tudi takih, ki jih ni nikjer drugje na svetu. V soteski je Asja poiskala gorskega reševalca, ki ji je povedal še nekaj več o tamkajšnji naravi, pa tudi razkazal opremo, ki jo potrebujejo pri reševalnih akcijah.

Med lokalnimi kulinaričnimi specialitetami so tudi štruklji in ostale dobrote Štrukljarnice Deteljica, ki jih pripravlja Chef Peter Vogelnik. S spoštovanjem tradicije, dolgoletnimi izkušnjami, trdim delom, znanjem in inovativnostjo so pod njegovimi rokami nastali najbolj cenjeni in iskani raznovrstni vrhunski štruklji, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega - tudi Asja ni bila izjema. Kuhar je Asji pokazal tudi, kako se naredi štrukelj, ko ap se je še okrepčevala, je odšla do Kulturnega društva in folklorne skupine Karavanke. Folklorna skupina Karavanke v društvu združuje okoli 60 članov. Vsi plesalci, godci in pevci se trudijo čim bolje poustvarjati slovensko ljudsko izročilo in s tem skrbijo, da kulturna dediščina na Slovenskem ne bo pozabljena.