Zlati ključi vabijo v Izolo

Od ponedeljka, 8. novembra, do srede, 10. novembra, si boste lahko ob 21. uri na TV3 ogledali oddaje Zlati ključi, v katerih bo voditeljica Ingrid Ulaga predstavila Izolo - živahno mediteransko mesto, znano po prisrčnosti in gostoljubnosti prijaznih prebivalcev. Danes je Izola predvsem turistično središče, a njena duša se še vedno ohranja v ribištvu ter pridelavi vina in olja.

Ponedeljkovo oddajo bo začela v Izolani - hiši morja, kjer je mali butični muzej. V pritličju so makete ribiških bark in ladij ter je posvečen Marcelu Blažini (modelar, ki je barke pomanjšal v pravilnih proporcih), del v prvem nadstropju je posvečen predelavi rib (Delamaris - začetki predelave najprej na roko, kasneje stroji), tam pa je razstavljena tudi originalna ribiška barka “pasara”.  Dandanes avtentičnih starodobnih plovil skoraj ni več, pomembno ohranjanje te tradicije pa predstavlja ladijsko modelarstvo, spretnost, ki terja raziskovalnega duha, potrpežljivost, natančnost in vztrajnost. V hiši morja vas čaka preko petintrideset razstavljenih ladijskih modelov lesenih jadrnic in drugih plovil, ki so plula ob obalah Jadranskega morja, predvsem Izole, Pirana in Kopra. Med vrhunskimi deli modelarjev, med njimi sta tudi Izolana Marcel Blažina in Mihael Huszer, boste našli tudi ladje svetovnega kova. Tak primer je zagotovo Kolumbova Santa Maria.

Po muzeju se je Ingrid odpravila v Hišo Torkla. To je hiša s pestro zgodovino. Zgrajena je bila leta 1862 in na začetku je dišala po oljkah in sveže stisnjenem olju. Bila je namreč torkljarna – stiskalnica olja, nato pa je naredila preobrat v gostinstvo. Najprej so tukaj ponujali klasiko: pršut in testenine, zdaj pa so tam predvsem mojstri za meso in predjedi, pa tudi sicer je njihova ponudba izjemno zanimiva, saj so vse jedi pristne, pestre in barvite. Na krožnikih domujejo sestavine in okusi v kombinacijah, ki zagotavljajo nepozaben užitek, za katerega bi želeli, da se ne bi nikoli končal. Ampak seveda se vse enkrat konča - tudi ponedeljkova oddaja, ki jo je Ingrid zaključila na razgledni točki s katere si je lahko dobro ogledala Izolo in okoliško pokrajino.

V drugi oddaji se je voditeljica Ingrid Ulaga najprej odpravila v Arheološki park Simonov zaliv. Tam si lahko ogledate obnovljene zidove stanovanjskega dela rimske vile, ki so bili odkriti med izkopavanji v 20. stoletju. Na severnem delu je položen del rekonstruiranega talnega mozaika iz stanovanjskega dela, na jugu pa hodnik, ki povezuje vilo in pristanišče. V zaledju vile so bili odkriti tudi ostanki vodovoda, ki je kompleks vile oskrboval z vodo.

Po ogledu rimskih ostankov pa se je voditeljica odpravila v Manzioli Wine bar, kjer jo je vinarska družina Zaro poučila o primorskih vinih. Družina Zaro je v zapisih omejena že leta 1348. Njihov grb, ki je upodobljen tudi v današnjem znaku Zaro, izraža globoko pripadnost domačemu kraju ter ljubezen do zemlje in vinske trte. Vina Zaro pridelujejo na dvajsetih hektarjih vinogradov na izbranih legah, ki so že v času Beneške republike veljale za vrhunske in najbolj rodovitne na področju Izole.

Naslednja točka za Ingrid je izolski Montmartre - torej ulica umetnikov. Več o lokalni kulturi je Ingrid razložil eden najbolj znanih Primorcev Drago Mislej Mef, ki ga poznamo tako po njegovem novinarskem delu (je tudi urednik in novinar tednika Mandrač) kot tudi po besedilih za številne pop uspešnice. Drugo oddajo pa je Ingrid končala v TIC IZola, kjer je izvedela še nekaj več o občini, trajnostnem turizmu, načrtih Izolske občine za prihodnost in drugih zanimivostih glede turizma v tej občini.

Med posebnimi doživetji v Izoli je tudi rimska večerja, ki jo prirejajo v arheološkem parku Simonov zaliv. Vse o tem gurmanskem doživetju, med katerim spoznate tudi rimsko kulturo, običaje in zgodovino boste izvedeli na začetku tretje oddaje o Izoli, ki jo je voditeljica Ingrid Ulaga nadaljevala z ogledom Besenghijeve palače. Ta je bila zgrajena v drugi polovici 18. stoletja in je ena najpomembnejših poznobaročnih zgradb v Sloveniji. Palača je bila zgrajena po načrtih Filipa Dongetta, in je pripadal ugledni istrski družini Beseghni. Fasada stavbe je simetrično zgrajena, palača je trinadstropna, v njeni notranjosti pa je dvonadstropna dvorana. Danes je v palači glasbena šola, tam pa je tudi odprta instalacija na temo prepisovanja rokopisov. Instalacija postavi obiskovalce v središče in jim v okviru zgodovine nastajanja, širjenja in preučevanja komedije ter deleža, ki ga ima pri tem Izola, ponuja Dantejevo izkušnjo popotovanja po onostranstvu.

Ingrid je nato obiskala turistično kmetijo Medljan, ki je samozadostna kmetija, kjer imajo dva nastanitvena objekta za goste, pa tudi jahalno šolo. Jahanje ponuja izvrstno možnost za ogled naravnih lepot, seveda pa je največje bogastvo Izole morje, zato je svoj obisk v tej občini Ingrid zaključila na Strunjanskem klifu, kjer jo je že čakala barka, da jo je odpeljala na morje.