Agatha Christie še vedno navdušuje

Kriminalke so že dolgo izjemno priljubljeno branje. V zadnjih letih imamo celo pri nas kar nekaj pisateljev, ki so se specializirali za ta žanr. Skandinavci so nas osvojili pred kakšnim desetletjem s svojim temačnim pisanjem. Kar nekaj ameriških avtorjev je zaradi priljubljenosti napisalo po več deset knjig. Izpostavimo lahko cel kup poznanih piscev, ampak dejstvo je, da je v tem žanru Agatha Crhistie neprekosljiva. To pa dokazujejo tudi nove izdaje njenih knjig, ki so v zadnjem času izšle pri MK ob stoletnici Agathinih kriminalk. Pred kratkim je izšla knjiga Zlo pod soncem, v katerem detektiv Hercule Poirot preizkuje umor, ki se na prvi pogled zdi kot zločin iz strasti, njegovim sivim celicam pa ne uidejo podrobnosti, zaradi katerih posumi, da gre za vnaprej načrtovan zločin! Tudi ta knjiga je dokaz, da je Agathino pisanje večno, saj kljubuje času.

Agatha Christie se je rodila 15. septembra 1890 v Devonu v Angliji. Njen oče, Frederick Alvah Miller, je bil bogat ameriški borznik, njena mati, Clarissa Margaret Boehmer, pa hči britanskega vojaškega kapitana. Oče je umrl, ko je imela Agatha 11 let, in jo je zaradi tega mati učila doma, ter jo že pri zgodnjih letih vzpodbujala k pisanju. Pri 16 letih so jo poslali na učenje petja in klavirja v Pariz. Med prvo svetovno vojno je dfelala v bolnišnici in kasneje v farmaciji, kar je vplivalo na njeno pisanje, saj se veliko umorov v njenih romanih zgodi s strupom. Za razliko od Miss Marple - junakinje njenih številnih romanov - Agatha ni bila samska, pač pa se je dvakrat poročila. Njen prvi zakon s polkovnikom Archibaldom Chrisijem je bil nesrečen, čeprav sva imela hčerko Rosalind Hicks. Ločila sta se leta 1928, po 14 letih zakona in dve leti po tem, ko je Agatha odkrila, da jo mož vara. 3. decembra 1926 je Agatha izginila za 11 dni. Našli so jo v nekem hotelu, prijavila se je kot Theresa Neele. Njen mož ji je pred tem priznal, da jo je varal z ljubico Nancy Neele. V tem času ji je umrla tudi mama, kar je skupaj z moževo nezvestobo povzročilo napad panike. Zaradi amnezije se ni spomnila ničesar v zvezi z izginotjem …

Leta 1930 se je poročila z arheologom Sirom Maxom Mallowanom. Bil je 14 let mlajši, katolik, medtem ko je bila ona protestantka. Zakon je bil srečen, čeprav jo je Mallowan kasneje varal. Agatha Christie je umrla 12. januarja 1976, pri 85 letih, iz naravnih vzrokov.

S 66 detektivskimi romani in 14 zbirkami kratkih zgodb, od katerih se je milijarda prodala v angleščini, milijarda pa v drugih prevodnih jezikih, Agatha Christie gotovo upravičeno nosi naziv kraljice detektivskega žanra in najbolj brane avtorice detektivk na svetu. Po njenih romanih je posnetih tudi največ filmskih in televizijskih priredb, njena predstava Mišnica pa je z več kot 25.000 ponovitvami največkrat odigrana predstava na svetu.

Ob 100-letnici njenih kriminalk je MK izdala nekaj njenih romanov. Tako je lani izšel njen prvenec Skrivnostna smrt v Stylesu, v katerem se prvič pojavi znameniti detektiv Hercule Poirot, ki raziskuje tudi primer v knjigi Zlo pod soncem. Čeprav je Agatha romane pisala pred celim stoletjem in se je svet vmes spremenil, so njeni junaki še danes prepričljivi, zanimivi, pisanje pa mojstrsko, tako da  lahko rečemo, da je Agatha kljub temu, da ima veliko posnemovalcev, še vedno na prestolu!