Beremo: Anomalija

Roman Herveja Le Tellierja Anomalija je intenziven, močan, zanimiv in žanrovsko neopredeljiv. Vsekakor vreden branja, saj vas kot centrifuga povleče v zgodbe posameznikov, ki jih hitro povežemo z nepredvidljivim dogodkom med letalskim poletom.

Z Goncourtovo nagrado ovenčani roman prinaša kompleksno zgodbo, v kateri spremljamo enajst osrednjih likov. Tri mesece po letu iz Pariza v New York, ko bi 243 potniki skoraj nesrečno končali, vendar je nazadnje pilotu uspelo premagati hude turbolence, se zgodi anomalija v vesoljnem redu, nenaraven pojav, ki ga ne zna nihče pojasniti, in 243 potnikom se življenje za vedno spremeni – prav tako pa tudi vsem drugim. Pisatelj začenja roman z zanimivimi zgodbami posameznikov. Izvemo, kako je nekdo postal profesionalni morilec. Kako razpada zveza starejšega arhitekta in mlade montažerke. Da je pilot prepozno prepoznal simptome uničujoče bolezni ... Vsako od začetnih poglavij prinaša zgodbo, v katero hitro pademo. A potem se izkaže, da te ljudi povezuje polet, ki je bil nekaj res posebnega. V iskanje odgovorov se vpletejo največji ameriški znanstveniki in vrh svetovne politike.

Virtuozna zgodba, ki je mešanica žanrov od trilerja do znanstvene fantastike, ponuja razmislek o verodostojnosti trenutne realnosti, saj je zaplet takšen, da ni več jasno, kdo je original, kdo kopija, smo mi resnični ali gre samo za iluzijo.