Beremo: Dežela drugih

Francoska pisateljica maroških korenin Leila Slimani je zaslovela z romanom Uspavanka,  zgodbo o migrantski varuški, ki najprej navduši svoje delodajalce, nato pa poskrbi za tragedijo. Pred kratkim pa je pri založbi MK izšla še kompleksno zasnovana tridelna zgodba Dežela drugih o ljubezni med Mathilde in Aminom, Alzačanko in maroškim vojakom v francoski vojski.

Prvi del družbenozgodovinske trilogije se začne dogajati leta 1944, ko se Mathilde in Amin spoznata in zaljubita, po koncu druge svetovne vojne pa se preselita v Maroko in si ustvarita dom v Meknesu. Amin se loti kmetovanja in posli sčasoma stečejo, Mathilde pa v Maroku vse bolj dušijo togi običaji, samota, tujstvo in pomanjkanje. Domače konflikte spremljajo vse večja nesoglasja med koloni in domačini, ki nazadnje pripeljejo do hudih političnih nemirov, v katerih resne posledice utrpi tudi Aminova družina.

Leila Slimani se v trilogiji loteva vprašanj (post)-kolonizacije in položaja žensk v Maroku od 50. let prejšnjega stoletja do danes; prva knjiga se tako konča z boji za maroško neodvisnost, drugi in tretji del pa bosta bralce popeljala prek obdobja avtoritarne vladavine Hasana II. do 21. stoletja.