Beremo: Hiša Gucci

Ste gledali istoimenski film? Potem že veste, kako razburljivo je bilo življenje članov dinastije Gucci. Ta knjiga, ki je pred kratkim izšla pri založbi Učila, pa razkriva tako odnose kot tudi poslovno strategijo in uspeh blagovne znamke. Na koncu bo vprašanje samo, kako je mogoče, da ni celo več članov te razvejane družine končalo pod streli, ko pa so bili tako povezani, prepleteni in žal tudi hudo pokregani.

Ta pikantna in vznemirljiva resnična zgodba je bila podlaga za filmsko uspešnico. Opisuje resnično zgodbo bogate in pohlepne modne dinastije. Zjutraj 27. marca 1995 so po elegantnih milanskih ulicah odjeknili štirje streli. Maurizia Guccija je neznani strelec pričakal v zasedi in ustrelil. Dve leti pozneje je šef milanske policije v razkošni palači Maurizievo nekdanjo ženo Patrizie Reggiani, v javnosti znane tudi kot Črna vdova aretiral zaradi umora. Hiša Gucci temelji na temeljitem raziskovalnem delu in jo lahko beremo kot izjemno zanimivo poslovno knjigo ali razburljiv roman.

Avtorica romana je Sara Gay Forden, novinarka in urednica italijanske revije L'Una, ki je za to obsežno delo opravila cel kup intervjujev in se zakopala v poslovne bilance in druge papirje. Ta roman ni lahkotno čtivo, pač pa resno delo, ki bo zanimalo tako modne navdušence kot tudi vse, ki jih zanimajo veliki posli. Sara knjigo začenja pri začetniku znamke Gucci na začetku prejšnjega stoletja. Sprva mali posel se je z leti razrasel, ko so trije sinovi nadaljevali z očetovo zapuščino in si zelo uspešno razdelili vsak svoj del posla. Njihovi sinovi pa žal niso bili več tako povezani, saj so začeli vleči vsak na svojo stran in se grdo sprli in razšli v poslovnih vodah. Maurizio Gucci je bil tisti, ki je imel hudo vizijo in šarm, da je navdušil nove poslovne partnerje, potem pa je zaradi nepremišljenega trošenja moral izpustiti blagovno znamko, ki je desetletja delovala kot družinsko podjetje. Njegovi viziji so sprva verjeli vsi, ko pa je izgledalo, da je vse skupaj samo iluzija, se je v rokah spretnega vodstva končno začel nesluten uspeh.

Vmes pa se dogaja družinska drama. Maurizio je bil šarmanten moški, ki ga nekdanja žena ni želela spustiti iz rok, ko pa ji je ušel, se je zbala, da bo bogastvo zapravil s kakšno novo lepotico. Zato je vzela stvari v svoje roke oziroma v roke najetega morilca ...