Beremo: Nelagodje večera

Pri založbi Beletrina je pred kratkim izšel nagrajeni roman nizozemskega avtorja Nelagodje večera, ki prinaša ostro in napeto zgodbo desetletne deklice Jas, ki odrašča v globoko verni družini na duhamornem podeželju.

Deklica živi v prepričanju, da sta zapravljanje in lahkomiselnost enakovredna grehu, greh pa je seveda nekaj najbolj groznega. A nekega ledenega jutra se ustaljeni družinski ritem poruši ob tragični nesreči, za katero deklica krivi sama sebe.  Starši in otroci se na smrt ožjega družinskega člana odzovejo na različne načine. Po tem v družini ni nič več, kot je bilo ...

»Izjemno«, »vznemirljivo«, »sijajno«, »prelepo« so le nekateri od presežnikov, s katerimi so osrednji svetovni mediji pospremili osupljiv prvenec mladega avtorja, ki je fascinantna študija žalovanja, navdihnjena z avtorjevo resnično izkušnjo ob izgubi brata.

Marieke Lucas Rijneveld (1991) je eno najopaznejših novih peres nizozemske književnosti. Njegova pesniška zbirka iz leta 2015 je bila ovenčana z nagrado C. Buddingha za najboljši pesniški prvenec, časopis de Volkskrant pa jo je označil za literarni preboj leta. Leta 2018 je pri ugledni nizozemski založbi Atlas Contact objavil svoj prvi roman Nelagodje večera, ki je bil prav tako nagrajen in je postal prava uspešnica. Za roman, ki z brutalno neposrednostjo in skozi nadrealistične podobe pripoveduje o posledicah družinske travme, deloma navdihnjene z avtobiografskim ozadjem in s smrtjo avtorjevega brata, je leta 2020 kot prvi nizozemski avtor prejel prestižno nagrado mednarodni booker.