Beremo: Plemič v Moskvi

Razkošni hoteli so vedno vabljivi in privlačni za nastanitev, ampak kaj bi bilo, če bi do smrti morali živeti v enem? To se zgodi junaku te izjemne knjige, ki je pred kratkim izšla pri Hiši knjig. Junaku, ki nas uči, kako živeti. Ne preživeti, ampak resnično uživati v življenju, pa čeprav okoliščine niso idealne.

Knjiga Amorja Towlesa Plemič v Moskvi je mega uspešnica z več kot dva milijona bralci po svetu, po knjigi pa bo kmalu posneta tudi televizijska serija! Independent za to delo celo pravi, da je to knjiga desetletja, 2010–2020. In zgodba seveda res ne razočara.

Grof Aleksander Rostov je vajen glamuroznega, udobnega življenja. Eden od vrhuncev njegove angažiranosti je, ko babici pomaga pri seznamu gostov, saj ima izvrsten čut za ljudi. To je menda posebna znanost, saj je tudi med plemiči veliko starih zamer. Seveda pa obvlada tudi druge vrste znanosti - kot se spodobi za plemiča, obvlada naravoslovje, družboslovje in sploh vse potrebno. Takoj po revoluciji se iz Pariza vrne v Moskvo, kjer se nastani v hotelu Metropol, ki mu je še posebej pri srcu. Ampak toliko pa tudi ne, da bi bil v njem po lastni želji ves čas, vse do smrti. A kaj, ko mu drugega ne preostane!

Boljševiško sodišče namreč leta 1922 grofa Rostova spozna za nepopravljivega aristokrata in ga obsodi na dosmrtni hišni pripor in to prav v Hotelu Metropol nasproti Kremlja, kjer že itak po imenih pozna vse osebje. Rostov je neupogljiv, razgledan in duhovit možakar, ki v življenju še nikoli ni delal, zdaj pa mora živeti v podstrešni sobici, medtem ko se pred vrati hotela odvijajo najbolj burna desetletja v vsej zgodovini Rusije.

A kljub omejitvam je njegov svet še vedno širok, še vedno zanimiv. Ne samo, da si vsak teden privošči striženje in da je tudi za drugo udobje v hotelu bolj ali manj poskrbljeno. V hotelu je poleg osebja tudi veliko gostov, med katerimi so kakšni še posebej zanimivi ... Tako omejene okoliščine Rostovu omogočijo vstop v veliko večji svet čustvenih odkritij. Kot mu po več kot dveh desetletjih omejenega bivanja pravi najboljši prijatelj: on je v resnici najbolj srečen človek v Moskvi, saj posledice groznega režima opazuje z distance oziroma je vpleten vanje le toliko, kolikor lahko komu pomaga, tudi tako, da poskrbi za hčerko svoje dolgoletne prijateljice, ki njegovo življenje prinese še posebno bližino in očetovsko ljubezen.

Pisanje je obarvano s humorjem, junaki so prepričljivi in zanimivi, ob mojstrskih opisih pa oživijo celo prostori, predmeti, zato ta edinstveni roman bralca očara s pripovedjo o grofovem prizadevanju za boljše razumevanje človeškega namena. Knjigo so že priporočili Tom Hanks, Barack Obama in Bill Gates.