Beremo: Smrdljivka

Danska zgodovinarka in novinarka je s svojim prvencem navdušila domovino in svet, gre namreč za nagrajeni in izjemno dobro prodajani roman. Glavna junakinja je novinarka Heloise, ki ima težave z zadnjim tekstom, nato pa začne prejemati sporočila morilke na begu ...

Novinarki Heloise Kaldan se življenje postavi na glavo, ko se izkaže, da ji je njen vir za senzacionalen politični članek lagal. Med cirkusom, ki izbruhne, Heloise prejme pismo iskane morilke Anne Kiel.

Policist Erik Schäfer po več letih odkrije, kje bi se lahko skrivala Anna Kiel, potem pa novinarja, ki je pisal o njej, najdejo mrtvega na njegovem domu. Je Anna spet morila ali je na delu drug storilec? In zakaj vsi indici kažejo na novinarko Heloise Kaldan? Je morda njeno življenje na kocki?

Erik ni navdušen, ko se s Heloise večkrat srečata ob preiskavi, a nazadnje oba spoznata, da morata do neke mere sodelovati, če želita razrešiti zgodbo, ki postaja vse bolj nevarna za vse, ki stikajo za informacijami ...

Avtorica Anne Mette Hancock je študirala zgodovino in novinarstvo ter nekaj let živela v ZDA in Franciji, potem pa se vrnila na rodno Dansko. Leta 2017 je napisala svoj prvi roman, kriminalko Smrdljivka, z junakoma novinarko Heloise Kaldan in policistom Erikom Schaferjem. Napeti roman o maščevanju, pravici in odpuščanju ji je v domovini še istega leta prinesel nagrado za najboljši debitantski roman. Z naslednjo knjigo iz iste serije, Zbiralec, pa si je leto pozneje prislužila še naziv pisateljice leta.