Beremo: Tok ljubezni

Priljubljeni švicarsko-britanski filozof in pisatelj Alain de Botton se v svojih delih ukvarja s pomenom filozofije v vsakodnevnem življenju. Doslej je v slovenščini že izšlo več njegovih strokovnih knjig (Utehe filozofije, Umetnost popotovanja, Kako ti Proust lahko spremeni življenje, Skrb za status), njegovi največji uspešnici pa ostajata leposlovni deli Essays in Love ter Tok ljubezni. In prav slednja je pred kratkim izšla v prevodu pri MK.

Rabih in Kirsten se zaljubita in začneta ljubezensko zvezo. V kakšnih romantičnih filmih bi se tu s srečnim koncem zgodba zaključila, češ da je ljubezen dovolj, da živiš v paru do konca. Ampak v resnici pa se tu šele vse začne. Roman Tok ljubezni stopa po sledeh Rabiha in Kirsten od njune prve zaljubljenosti, skozi neizogibna razočaranja, do uvidov zrelosti. Bralec tako skupaj z junakoma zgodbe odkriva, kako v odnosu sčasoma prilagodimo pričakovanja, kako se naši ideali podredijo pritisku povprečnega življenja in preživetja ter kaj je v resnici prava ljubezen.

Avrtor se od poglavja do poglavja loteva procesov in faz ljubezni: od prve zagledanosti do zrele zveze med moškim in žensko. Avtor odkrito spregovori o »svetih« začetkih nekega razmerja od romantične zaljubljenosti, spolnosti in ljubezni, spolnosti in cenzuri, učenju drug od drugega, »traparijah«, naukih in mejah ljubezni do teorije navezanosti in zrelosti onstran romantike. Odkrito spregovori tudi o spolnosti in starševstvu, prešuštvu, skokih čez plot ter nezdružljivih željah, ki razdvajajo partnerja. Rabih bo tako šele po dolgih letih in pogostih vajah v ljubezni ugotovil, da mu prav tisto, kar se mu je nekoč zdelo romantično – uvidi brez besed, hipoma ukresano hrepenenje, verovanje v pojem sorodne duše – otežuje uspešne zveze. Ugotovil bo tudi, da ljubezen preživi le, če je človek nezvest njenim sanjskim, visokoletečim uvodnim obetom, in da bodo zveze uspešne le, če se odreče čustvom, zaradi katerih je sploh stopil v zvezo. Ljubezen je torej veščina, ne pa gol zanos.