Beremo: Umori na Appolu

Avtor tega izjemnega vesoljskega trilerja Chris Hadfield je eden najbolj izkušenih ameriških astronavtov na svetu in izvajalec skladbe Space Oddity v breztežnostnem prostoru, kar pomeni, da dobro pozna situacijo v vesolju, kar daje zgodbi večjo težo.

Zgodba pripoveduje o tekmi med rusko in ameriško posadko, ki drvita po skrivno nagrado, ki se skriva na površju Lune. Medtem na Zemlji dolgoletno rivalstvo med državama razpenja krila, politične razmere pa se vse bolj zaostrujejo. Kazimieras 'Kaz' Zemeckis je kontrolor letenja v Houstonu, ki sodeluje pri odpravi Apolla 18 in si močno prizadeva, da Nasina posadka ne bi razpadla, hkrati pa mora biti ves čas en korak pred sovjetskimi tekmeci. Na krovu Apolla 18 pa niso vsi takšni, kot se zdijo …

Knjiga Umori na Apollu je polna fascinantnih tehničnih podrobnosti, ki so navdušile oboževalce knjige Marsovec, obenem pa to napeto delo z mnogimi preobrati asociira na vznemirljivost filma Lov na rdeči oktober. Umori na Apollu bralca popeljejo v središče dogajanja v vesoljskem plovilu in na Luninem površju. To seveda pomeni, da junaki dobro vedo, da je vsakršna pomoč 384.000 kilometrov stran! Ob branju se začuti ognjevitost gravitacijske sile ob izstrelitvi, občuti hladno samotnost vesolja in zazna strah, ki posameznika preveva, ko se oprime zunanje strani vesoljskega plovila, ki kroži okoli Zemlje s hitrostjo 27.000 kilometrov na uro. Vse omenjene dogodke je namreč nekdanji poveljnik Mednarodne vesoljske postaje resnično doživel in je torej pisal iz svojih izkušenj.