Beremo: Vsa moja poletja

Vsa moja poletja je najnovejši roman Mieko Kawakami, japonske avtorice srednje generacije. Roman, ki je v slovenskem prevodu izšel pri Beletrini, sodi v ne preveč številčno, a zato toliko bolj cenjeno skupino literarnih del, ki je navdušilo tako splošno kot strokovno občinstvo tako na vzhodni kot zahodni polobli.

Zgodba slika sodobno materinstvo in oriše intimno popotovanje treh žensk, dveh sester in njune hčerke oziroma nečakinje. Ženske se soočajo z lastnimi frustracijami in negotovostmi na poti iskanja pomiritve in prihodnosti, ki bi jo lahko resnično imele za svojo. Zgodbe protagonistk izrisujejo podobe materinstva, rojstev, integritete ženskega telesa, svobode in sprejemanja težkih odločitev, s katerimi se sooča marsikatera ženska. Roman izjemne čustvene neizprosnosti in globine sestavljata dva dela, med katerima mine deset let. V tem času osrednje protagonistke sprejmejo nekatere ključne življenjske odločitve, kar daje pripovedi še dodatno spoznavno moč.

Avtorica romana Mieko Kawakami (1976) je kot pesnica debitirala leta 2006, leto kasneje pa objavila dve noveli in za drugo Dojke in jajčeca prejela nagrado za mlade literarne upe. Njeno najuspešnejše delo doslej je prav roman Vsa moja poletja, ki je izšel leta 2019 in ji prinesel svetovno slavo. Za avtoričino pisanje sta značilna eksperimentalni in poetični jezik, s katerim se loteva vprašanj telesa, z njim povezane svobode in nerazrešenih dilem sodobne družbe, pri čemer naslavlja predvsem ženske. Mieko Kawakami je za svoja dela prejela več uglednih japonskih literarnih nagrad (Akutagawovo, Tanizakijevo in nagrado Murasaki Šikibu), roman Vsa moja poletja pa je bil uvrščen tudi med deset literarnih vrhuncev leta 2020 po izboru revije Time.

Slavni japonski pisatelj Haruki Murakami je Kawakami razglasil za svojo najljubšo pisateljico, njeno delo pa označil za »nenehno rastočo in razvijajočo se pisavo«.