Boštjan Gorenc o dveh novih slikanicah

Pri založbi Didakta je pred kratkim izšla čudovita slikanica Hilda in ptičja parada Luka Pearsona, ki jo je prevedil izvrstni Boštjan Gorenc Pižama, ki je tudi avtor slikanice Si že kdaj jezdil morskega konjička, ki je ena od novosti založbe MK. Obe knjigi sta prava poslastica za najmlajše ljubitelje knjig, nas pa je zanimalo, kaj o njima pravi Pižama.

Imate raje slikanice, ki jih ustvarite sami ali ste veseli tudi prevajalskih podvigov?

Tudi slikanice, ki jih sam pišem, niso čisto moje, saj orjaški delež prispevajo ilustratorji. Brez njihovih stvaritev bi bile to zgolj zgodbice. Sem pa vsakič vesel, ko vidim, kako moje besedilo navdihne ilustratorja ali ilustratorko in kako s podobami nadgradijo besede. Z Igorjem Šinkovcem sva zdaj že uigran dvojec. Za ilustracije knjige Si že kdaj pokusil Luno, ki je predhodnica nove slikanice, je bil uvrščen na častno listo IBBY. Tudi prevode štejem za svoje, sploh tiste knjige, kjer besedila ni treba samo prevesti, ampak tudi prirediti in tako lahko vdihnem vanj malce svojega duha.

 Zakaj ste se odločili, da prevedete Hildo?

Hildo sem srečal v neki belgijski knjigarni in me je navdušila. Potem sem gledal še risanko, ki me je prav tako prevzela, in sem kar sam začel ponujati besedilo v prevod, nakar je Hilda prišla do mene kot prava pustolovka preko prevoda nekega drugega stripa. Všeč mi je ta skrivnostni severnjaški svet, ki ga je ustvaril Luke Pearson, kjer se prepletajo starodavne skrivnosti in mitološka bitja, obenem pa imajo tudi ta bitja povsem vsakdanje težave. Zgodbe o Hildi imajo veliko srce in poln pehar navihanega humorja.

Imate radi morske konjičke?

Nekaj fantastičnega je na njih. Tiste glave, ki resnično spominjajo na konje, in spodvihani repki, s katerimi se poganjajo. Zdi se, kot bi narava rekla: "Samorogov ne bom ustvarila, imate pa ta čarobna bitjeca pod vodo. Pa še moški skrbijo za otroke." Ko sem med pisanjem zgodbe poslal domišljijo na pašo in iskal povezave med kopnim in podvodnim svetom, so bili morski konjički prva bitja, ki so prigalopirala mimo.

Bi lahko primerjal obe knjigi - sta si v čem podobni, razen seveda tega, da si imel pri obeh prste vmes?

Obe knjigi sta polni domišljije, humorja in topline. Zabavno branje za otroke, pri katerem se starši ne bodo čisto nič dolgočasili.