Branje: Slepar

»Prava zgodovina Španije je žalostna, niti malo junaška ali melodramatična, temveč siva, Marco pa si je zase in za svojo deželo izmislil prekrasno zgodbo, zgodovino junaštva, žrtev …« pravi španski pisatelj Javier Cercas (1962), eno velikih imen sodobnega evropskega romanopisja, o junaku romana Slepar, ki je v izvirniku izšel leta 2014, pred kratkim izšel pa tudi pri naši založbi MK.

Zanimivo je, da je Slepar nastal po resnični zgodbi, saj je glavni junak pričujočega romana Enric Marco resnična oseba, ki še vedno živi v Barceloni, njegova zgodba, ki je pred leti razburila Španijo, pa je tako neverjetna, da ob njej zbledijo najdrznejše romaneskne izmišljije.

Enric Marco je desetletja veljal za avtentično pričo španske državljanske vojne in poosebljenje antifašizma. Ampak laž ima kratke noge pravijo in tudi Marco se je nenadoma izkazal za grandioznega lažnivca, ki pa so mu nasedli milijoni, vključno s politiki. Zato to ni le knjiga o Marcu, temveč o Španiji in Špancih, pravzaprav kar vseh nas. Knjiga pa je danes, v času lažnih novic, še posebej aktualna in vredna branja.