Čudovita ilustrirana knjiga Človeško telo

Priljubljeni pisec poljudoznanstvenih knjig je ustvaril pravo uspešnico s knjigo Človeško telo, v kateri izveste med drugim to, da ima kromosom Y samo 70 genov, da srce v eni uri prečrpa 260 litrov krvi, da v življenju použijemo okoli 60 ton hrane … O nas samih nas uči na zabaven način, tako da si bomo nove podatke gotovo lažje zapomnili kot iz kakšnega dolgočasnega učbenika. Nova ilustrirana izdaja pa prinaša še veliko dodatno vrednost - to zdaj ni samo zanimiva, pomembna knjiga, ampak tudi izjemno lepo, bogato delo, ki ga bomo z veselji vedno znova vzeli v roke. Kljub teži, saj ima ta velika knjiga kar 560 strani …

Bill Bryson je uspešen pisec popotniških in poljudnoznanstvenih knjig, med drugim tudi vele uspešnice Kratka zgodovina skoraj vsega, ki je pred 15 leti postala temeljni kamen poljudnoznanstvene zbirke Esenca in velja za eno najbolj priljubljenih knjig na področju poljudne znanosti. Avtorja odlikuje predvsem napet in humoren način pripovedovanja, saj z željo po približanju znanosti širši javnosti naredi še tako neverjetne količine znanosti prebavljive in zanimive. Kar seveda velja tudi za to delo.

Knjiga Človeško telo je bila že v prvi izdaji vredna pozornosti, ilustrirana izdaja pa je s fotografijami in umetniškimi deli prava vizualna pojedina, ki odlično dopolnjuje to svetovno uspešnico. Ta znanstvena knjiga leta Sunday Timesa nas popelje na ogled človeškega telesa od glave do pet. Z njo na poljuden način spoznavamo dejstva o človeškem telesu, njegovem delovanju in njegovih izjemnih sposobnostih samozdravljenja.
»Spoznal sem, da smo neskončno bolj zapleteni in čudežni ter pogosto bolj skrivnostni, kot sem kdaj koli sumil. Resnično, ni bolj neverjetne zgodbe od zgodbe o človeku.« je povedal avtor Bill Bryson, ki razlaga: »V tej sekundi, odkar ste začeli brati ta stavek, je v vašem telesu nastalo milijon rdečih krvnih celic, zdaj pa že krožijo po vaših žilah in vas ohranjajo pri življenju. Vsaka rdeča krvnička bo zakrožila pri-bližno 150.000-krat ter spet in spet celicam dovajala kisik, potem pa se bo iztrošena prepustila drugim celicam, da jo tiho pokončajo v splošno korist telesa.«

Bryson se je odločil, da mora o človeškem telesu izvedeti več, ko je po naključju ugotovil, da se je rodil samo z eno ledvico namesto dvema in da to niti ni redko. V svoji napeti in duhoviti pripovedi poleg osupljivih podatkov dodatno postreže še z dosežki in zmotami številnih učenjakov, ki so prispevali k medicinski znanosti.

Avtor prične s ceno surovin, ki so potrebne za gradnjo človeka (namig: nismo tako poceni). Sprehodi se skozi kožo in lase in nadaljuje z mikrobi, ki so bistvenega pomena za obstoj. V telesu je približno trideset bilijonov človeških celic in od trideset do petdeset bilijonov bakterijskih celic. Če gledamo z genetske plati, pa imamo v sebi okoli 20.000 lastnih genov ter do kakih 20 milijonov bakterijskih genov. S stališča genov je torej človek 99 % bakterijski in manj od enega % človeški. Bralcu se obeta tudi obisk v secirnici, kjer izvemo, da so kosti pravzaprav živo tkivo, ki se ob rednem telesnem naprezanju večajo in so močnejše od armiranega betona. Skupaj tehtajo kosti le devet kilogramov, vendar zdržijo do tono pritiska. Pisatelj v enako širokem obsegu poda še ogromno drugih zanimivih podatkov o možganih, glavi, grlu in goltanju, hormonih in notranjih organih, imunskem sistemu, hrani in prebavi, spancu ter boleznih in zdravilih, tako da je v knjigi tako rekoč zaobjeto celotno telo.
Vsaka stran Brysonove knjige je hvalnica človeškemu telesu. Ob prebiranju osupljivih podatkov, kaj vse zmore naše telo in kako je sestavljeno, boste zagotovo še bolj cenili svoje izjemno telo in se zavedali njegove veličastnosti.

Bill Bryson se je rodil leta 1951 v ameriškem Des Moinesu in v življenju nihal med ZDA in Veliko Britanijo. Njegov prvenec iz leta 1990 The Lost Continent je duhovit potopis s potovanja z materinim chevroletom skozi obrobna ameriška mesteca. Napisal je še vrsto uspešnic, med njimi A Walk in the Woods, Dictionary of Troublesome Words, Neither Here nor There: Travels in Europe, Notes from a Big Country, Notes from a Small Island, The Mother Tongue, At Home: A Short History of Private Life. V slovenščino je prevedena tudi njegova Kratka zgodovina skoraj vsega, ki je v svetovnem merilu eno najbolj prodajanih neleposlovnih del sodobnosti. Bill Bryson je bil med letoma 2005 in 2011 rektor Univerze v Durhamu in je častni član britanske Kraljeve družbe. Z ženo Cynthio, s katero imata štiri otroke, živi v Angliji.