Knjiga: Potovanje naših genov

Vas zanima, od kod smo prišli in kako smo se razvijali? Potem vzemite v roke knjigo Potovanje naših genov, ki je pred kratkim izšla pri založbi MK in se bere kot mešanica detektivke in pustolovskega romana, kjer so vsi junaki resnični in kjer se rešuje skrivnost naše kolektivne preteklosti.

Ko se združita arheologija in sodobna znanost se zgodi neverjetno potovanje v zgodovino človeštva. »V trenutku, ko je človek začel preizkušati pokončno hojo in si izdelovati pripomočke za lov, je namreč v nasprotju z vsemi drugimi bitji vzel usodo v lastne roke. Če bi življenje, kakršno je nekdaj živel, bilo bistvena značilnost človeka, tedaj nikoli ne bi postal to, kar je danes,« beremo v knjigi, ki nas pelje v fascinantno poglavje človeške zgodovine – naselitev Evrope. Spremljamo davno potovanje naših prednikov od neandertalcev in denisovcev skozi obdobje nabiralcev, prvih naselbin in prvotnih oblik kmetovanja, migracije narodov, bolezni in vojne vse do danes. V knjigi avtorja Johannes Krause in Thomas Trappe predstavita nova spoznanja o tem, od kod smo prišli in kaj vse nam je skupnega. Poglobita se v izvor jezikov, predstavita, kdo vse je vplival na genski zapis sodobnega Evropejca ter od kod so izvirale bolezni, ki so opustošile civilizacije skozi zgodovino človeštva.

Krause in Trappe pred nami razgrneta platno prazgodovinskih kultur in starih Evropejcev, nam jih podrobneje predstavita in skrbno orišeta selitvene poti tiste dobe. Uspe jima izluščiti, da smo bolj povezani, kot mislimo, da je sprememba naša stalnica in da smo ravno zaradi migracij sploh preživeli kot vrsta. Pronicljiva knjiga lepo zariše obrise prazgodovine, nas vodi, da nase, na svojo preteklost ter sedanjost in sodobno družbo v nenehnem gibanju pogledamo povsem drugače in v tem kontekstu poskušamo razumeti pojme, kot so narod, migracije in pripadnost.

Avtor knjige Johannes Krause je po študiju delal na Inštitutu Maxa Plancka za evolucijsko antropologijo v Leipzigu, trenutno pa je profesor arheologije in paleogenetike na Inštitutu za arheologijo na Univerzi v Tübingenu. Je eden od vodilnih arheogenetikov, veje znanosti, ki združuje arheologijo z sekvenciranjem DNK in omogoča nove dokaze o naši daljni preteklosti. Knjigo je napisal s podporo novinarja Thomasa Trappeja, ki je glavni urednik časopisa Tagesspiegel, kjer pokriva dogajanje na področju politike, zdravstva in znanosti.