Lekcije iz kemije še nikoli niso bile tako zabavne …

Zabaven, pronicljiv in predvsem resnično izviren, drugačen roman Lekcije iz kemije je velika uspešnica tega leta, ki bo kmalu dobila tudi televizijsko serijo. Glavna junakinja zgodbe, ki je postavljena v 60-ta, je Elizabeth Zott, vsekakor izjemno neobičajna ženska, ki ima izjemen dar za kemijo, vendar je moški kolegi ne spustijo h koritu, zato po spletu naključij pristane na televiziji in postane prava zvezdnica. Kar pa je sploh ne zanima, zaveda pa se, da je to izvrsten vir dohodkov, ki ga kot mati samohranilka še kako potrebuje.

Kemičarka Elizabeth Zott ni povprečna ženska. Pravzaprav bi vas prav ona, ki se na povprečja, pa tudi sicer na številke, atome in na sploh na naravoslovje dobro spozna, prva opozorila, da povprečne ženske ni. Medtem ko sama na cel svet gleda skozi znanost, pa na začetku šestdesetih let dvajsetega stoletja njeni moški sodelavci na Raziskovalnem inštitutu Hastings zelo neznanstveno gledajo na enakopravnost. Razen enega: Calvina Evansa, osamljenega, genialnega zamerljivca, ki je bil večkrat nominiran za Nobelovo nagrado in se zaljubi v njen um. Rezultat je prava kemija. Kemija ljubezni ...
A življenje je tako kot znanost nepredvidljivo, zato je nekaj let pozneje Elizabeth Zott
ne le mati samohranilka, ampak tudi zvezda – čeprav precej po sili – najbolj priljubljene kuharske oddaje v Ameriki, Večerja ob šestih. Elizabethin nenavadni pristop h kuhanju ('jedilni žlici ocetne kisline dodajte ščepec natrijevega klorida') se izkaže za revolucionarnega. Čeprav število njenih oboževalcev narašča, pa niso vsi zadovoljni, saj Elizabeth Zott ne uči žensk samo kuhati, ampak jih spodbuja, da vzamejo vajeti življenje v svoje roke.

Roman Lekcije iz kemije je zelo zabaven, pronicljiv, poln sijajnih stranskih likov ter tako izviren in dinamičen kot njegova glavna junakinja. Dobil je naziv prvenca leta 2022, je ena najbolj pričakovanih knjig tega leta, izšel bo v več kot 37 državah ter dobil predelavo v televizijsko serijo.

Avtorica romana BONNIE GARMUS je avtorica reklamnih besedil in kreativna direktorica in ima bogate izkušnje na področjih tehnologije, medicine in izobraževanja. Plava v morju ali jezerih, vesla in je mama dveh čudovitih hčerk. Rojena je bila v Kaliforniji, nedavno je živela v Seattlu, trenutno pa z možem in psom 99 biva v Londonu.