Pet prijateljev – zdaj tudi za novo generacijo

Pri MK so ponovno izdali kultne otroške knjige iz zbirke Pet prijateljev. Knjige so bile že pred desetletji velike uspešnice po celem svetu, zanimivo pa je, da so tudi pri novih generacijah izjemno priljubljene. Očitno gre za večne zimzelene uspešnice ...

Avtorica zbirke Enid Blyton (1897–1968) je napisala več kot 600 knjig, na stotine kratkih zgodb, najraje pa je pisala za otroke in je postala ena najbolj priljubljenih otroških avtoric vseh časov. Blytonova se je rodila leta 1897 v Londonu, večino življenja pa je preživela v Buckinghamshiru. Oboževala je pse, vrtnarjenje in naravo. Veliko je vedela o drevju in cvetlicah ter pticah in drugih živalih. Zelo ji je bil pri srcu Dorset, pokrajina na jugozahodu Anglije, kjer se odvija nekaj pustolovščin peterice prijateljev.

V svetu je bilo prodanih že več kot 500 milijonov njenih knjig, od tega več kot 100 milijonov samo slavne serije Pet prijateljev. Prevedene so v več tujih jezikov kot dela katerekoli druge otroške avtorice ali avtorja, kar je gotovo še dodatna potrditev, da gre za zgodbe, ki odstopajo. Serija Pet prijateljev je v izvirniku prvič izhajala med letoma 1942 in 1963, v slovenskem prevodu pa med letoma 1988 in 1991, potem pa še vrsto let v ponatisih. Zelo znani sta tudi zbirki Skrivnih sedem in Nagajivka Nika ter zgodbice o Nodiju, po katerih so posneli priljubljene risanke.


Pri MK so zdaj izdali prvih deset zgodb Pet prijateljev. Za razliko od ponatisov iz prejšnih časov, bodo zgodbe zdaj novim generacijam na voljo v novi, sodobnejši preobleki z osveženim prevodom. Napete pustolovščine Juliana, Dicka, Anne, George in njenega kužka Tima bodo tako še bolj zanimive za nove bralce, pa tudi njihove starše, ki so gotovo tudi odraščali s temi knjigami.