Po Zverjascu še Hudobci

Avtorski tandem, ki je ustvaril med otroki izjemno priljubljene slikanice Zverjasca, Zverjaščka in še mnogo drugih, popelje v deželo hudobcev, med duhove, trole in čarovnice.  V času, ko je povsod okoli nas polno krivic in grozodejstev - od vojne dalje, je sporočilo te ljubke knjige še posebej pomembno. Dobrota lahko premaga zlo in samo z dobroto lahko svet spremenimo na bolje - zato se potrudimo in bodimo boljši!

Čudovita slikanica za otroke, ki bo zagotovo navdušila bralce, tokrat predstavlja grde in zle hudobce. Potem ko se k njim preseli deklica, polna sočutja, veselja in odprtosti, se začne dežela hitro spreminjati. Hudobci hočejo deklici nagajati, vsak na svoj način kar tekmujejo, kdo bo hujši. Duh priseže, da jo bo vso noč strašil, da se bo tresla kot žilica. Trol jo namerava požreti in se mu že ob tej misli kolca od slasti, čarovnica pa se prepira z njima, ker jo hoče prej začarati v čer ... A namesto, da bi se deklica tresla od strahu, se zgodi nekaj povsem drugega - naivno dekle, ki ji je hudobija tuja, sploh ne razume, kaj je zloba! Deklica s svojo dobroto in otroško naivnostjo hudobce čisto razoroži. Ko na primer duh pride ponoči k njej, da bi jo prestrašil, mu najprej ponudi vročo kopel, potem mu prebira pravljice … in hudoba izgine. Na koncu vsi hudobci izginejo brez duha in sluha in se nikoli več ne vrnejo.

Julia Donaldson je angleška avtorica knjig za otroke, Axel Scheffler pa nemški ilustrator, ki  že več kot 35 let živi v Angliji. Sodelovati sta začela leta 1993 in ustvarila vrsto čudovitih slikanic. Oba avtorja s svojimi umetninami želita otroke in njihove odrasle spodbujati k odprtosti, strpnosti, prijateljstvu in odgovornosti.

Njun Zverjasec je mednarodni založniški fenomen, ki je doživel tudi filmsko in gledališko upodobitev. Sledile so mu druge uspešnice: Zverjašček, Polž na potepu na kitovem repu, Mamica, kje si?, Bi se gnetli na tej metli?, Najprisrčnejši velikan, Palčič, Mišji razbojnik, Pet grdin, Lini in Lazi, Zog, ki v odličnih prevodih Milana in Nine Dekleva navdušujejo tudi slovenske otroke in njihove starše.

Doslej je bilo v slovenščini prodanih več kot 100.000 njunih knjig. Tudi slovenski otroci so lahko spoznali tudi animirane filme, sinhronizirane v slovenščino, ki so nastali po njunih slikanicah. O priljubljenosti teh slikanic priča tudi podatek, da je bila Julia Donaldson tudi v letu 2021 najuspešnejša angleška avtorica nasploh, po zaslužku že drugo leto tudi pred J. K. Rowling.