Romani za ljubitelje fantazije

Pri založbi MK so izšli tri romani, ki bodo navdušili vse ljubitelje fantazijskih zgodb.

Zadnja želja (Veščec)

Fantazijski svet serije Veščec obsega vrsto romanov in zbirk kratkih zgodb. Po teh delih so razvili videoigre, posneli TV-serije in film ter jih predelali v grafične romane. Od leta 1992, ko je izšla prva zbirka kratkih zgodb, je Veščec prerasel v svetovni fantazijski fenomen, ki je končno izšel tudi v slovenščini. Prvi roman iz serije je Zadnja želja in je slogovno izpiljen, z bogatim besediščem pa živo slika domišljijske svetove. Roman vsebuje tudi globlje uvide v svet in splošne resnice o odnosih med ljudmi, zato bo navdušil staro in mlado. Roman se osvežujoče naslanja na evropsko mitologijo in črpa iz slovanskega ljudskega izročila.

Poljski pisatelj Andrzej Sapkowski (1948), po poklicu ekonomist, je eden najbolj priljubljenih avtorjev v svoji državi. S serijo stripov, stripov in računalniških iger po njegovih knjigah pa je dosegel mednarodni uspeh. Leta 2012 je prejel medaljo za kulturo – Gloria Artis.

Strašilka

Davorka Štefanec je Strašilko, vznemirljivo fantazijsko ljubezensko zgodbo, ki je bila leta 2020 nominirana za nagrado Modra ptica, postavila na Tolminsko, ob čarobno in skrivnostno reko Sočo. Glavna junakinja Alba je stara devetnajst let in ni iz našega sveta. Je malce čemerna, precej nedostopna, pri vrstnikih ni priljubljena. Ljudi in njihovih telefonov ne mara preveč, pravzaprav ji v tem svetu ni nič všeč, razen hrane in glasbe. Zaradi nenavadne pojave in dolgega rjavega plašča, ki ga nikoli ne sleče, ji pravijo Strašilka. A to je ne gane, saj je v naš svet prišla s posebno misijo, potem pa se bo vrnila v svojega in mu po uspešno opravljenih nalogah vladala. Toda zatakne se ji pri zadnji nalogi, ki nosi ime Oliver. Vname se mlada ljubezen, ki njuna svetova obrne na glavo.

Senca in kost

Roman in trilogija Senca in kost priljubljene ameriške pisateljice Leigh Bardugo uvaja svet Griševskega vsemirja, v katerem se dogaja tudi Vranja šesterica, umešča pa se med pripovedni svet Čarovnika iz Zemljemorja mojstrice fantazije Ursule K. Le Guin in Igro prestolov prvaka fantazijske pripovedi Georga R. R. Martina. Romani so bili prevedeni v več kot 38 jezikov po vsem svetu, izdali so jih v več kot 40 državah. Trilogija Senca in kost je bila prevedena v 27 jezikov.

V središču romana je dežela Ravka, ki je obdana s sovražniki. Njena usoda je na ramenih Aline Starkov, ki med reševanjem prijatelja v sebi odkrije nenavadno moč. Ta bi utegnila biti ključ do osvoboditve v vojni opustošene domovine.