Slikanica o miški, ki klofuta medveda

Ljubka slikanica Aksinje Kermauner O miški, ki je oklofutala medveda, bo otroke učila o tem, kakšni smo, ko smo jezni in kako opraviti z jezo. Za čudovite ilustracije je poskrbela Kristina Krhin.

Glavna junakinja zgodbe je miška, ki ji nekega dne izgine oreh, ki ga je hranila posebej za svoj rojstni dan. Miška je hudo jezna, seveda pa ima takoj osumljenca - prepričana je, da je za izgubo kriv sosed mišjak, zato se ga odpravi poiskat. Med iskanjem je miška vedno bolj jezna. Krivca ne najde, pač pa naleti na medveda, drevo in kamen. Vsi na „lastni koži“ občutijo miškino jezo, dokler vmes ne poseže vrana in miški svetuje, naj globoko vdihne in šteje od deset nazaj. Ali bo delovalo?

Avtorica se na zabaven način loti čustva jeze, ki preplavi malo miško. Videti je, da se bo od jeze prej razpočila, kot pa se umirila. A vrana ima za miško pameten nasvet. Z nekaj nasveti za starše, vzgojitelje in učitelje, ki se soočajo z jeznim otrokom pa postreže tudi avtorica spremne besede dr. Mateja Hudoklin iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana. O miški, ki je oklofutala medveda je zabavna in dinamična zgodba, ki pa lahko pride prav tudi ob soočanju z vsakodnevnimi izzivi in težavami.