Sotočje – domača mladinska fantastika

Tako v svetu kot pri nas je že nekaj časa izjemno priljubljen žanr fantastike. Tudi ali predvsem med mladimi bralci. Prav zato je zbirka Ognjeno pleme pisatelja, odvetnika in scenarista Igorja Karlovška vredna vse pozornosti. Zbirka ima pet delov, kot zadnja je izšla knjiga z naslovom Sotočje.

V Sotočju se po dolgem potovanju Ognjen spet sreča s svojimi otroki. Veselje ob snidenju ne traja dolgo. Dežela Ajdine matere, kamor bi Ognjen rad popeljal Slovane, je še daleč. Na poti pa so jim Bizantinci z maščevalnim Fokasom, pogoltni Obri in staroste s svojimi načrti. Njihove poti se zopet ločijo. Naši junaki bodo potrebovali obilico znanja, sreče, izkušenosti, spretnosti in srčnosti, da bi se lahko znova srečali v deželi ob sotočju Save Dolinke in Save Bohinjke.

Mladinska fantastika v zbirki Ognjeno pleme je postavljena v čas in prostor preseljevanja narodov konec 6. stoletja. Avtor postavi v središče dogajanja pet otrok poveljnika slovanske vojske, ki so, medtem ko oče širi slovansko ozemlje proti zahodu, na milost in nemilost prepuščeni naklepom njegovih nasprotnikov in nevarnostim, ki prežijo na poti. A Ognjenovi otroci še zdaleč niso lahek nasprotnik: pretkana zdravilka Ajda, prelepa Mila, ki ji sledijo vse živali, in trojčki - mojstri prače, loka in meča, mislijo še dolgo ostati pri življenju. V napetem romanu avtor ujame burno dogajanje tega zgodovinskega obdobja in ga preplete s svojo domišljijo. V zgodbo vseskozi vstopajo pomembne zgodovinske osebnosti in dogodki. V zadnjem delu otroke in njihovega očeta, ki mu sledi Slovanska vojska, spremljamo na poti v deželo ob sotočju Save Dolinke in Save Bohinjke.