Vsak od nas biva na tem svetu po svoje …

Pri MK je izšel zanimiv roman, ki raziskuje človečnost v sodobni družbi. Ki govori o pravilih in upornikih. “Prvič v vseh letih sem prekršil pravila in bilo je čudovito,” pravi Paul Hansen, ki se dolgo umika v svojo oazo, ki si jo je ustvaril, potem pa se upre in pristane v zaporu.

Se tudi vam kdaj zdi, da ne razumete sveta in ljudi okoli sebe? Da ste očitno drugačni, moteči? Ste med tistimi, ki si še upajo biti glasni ali raje med onimi, ki jemljejo pomirjevala, da se lahko prebijejo čez dan? No, današnji čas vsekakor ponuja kup preizkušenj. Ker se spreminja. Zelo hitro. Tudi svet, v katerem biva junak tega romana Paul Hansen, se spreminja. Ljudje ne spoštujejo več osnovnih načel človeškega sobivanja; toplino in empatijo sta zamenjala birokracija in dlakocepstvo. Paul se dolgo zateka v svoj varni kotiček pod soncem, hišniško službo in partnersko življenje, dokler preveč ne postane preveč. Takrat se Paul upre – in konča v zaporu. Je Paul upornik brez razloga ali eden redkih, ki še vidi, kaj je prav? Kdo je tu nor?

To so vprašanja, na katere išče odgovor priznani francoski pisatelj in novinar Jean-Paul Dubois. To je njegov najboljši roman, zanj pa je leta 2019 prejel najvišje francosko literarno priznanje, Goncourtovo nagrado, leto zatem pa pri nas tudi posebno Goncourtovo nagrado po izboru slovenskih študentov.